Info servis

Frankfurter Allgemeine Zeitung najavio otkaze

Frankfurter Allgemeine Zeitung, najistaknutiji njemački dnevni list, objavio je da će podijeliti preko stotinu otkaza i ukinuti berlinski prilog tim novinama zbog, kako je rečeno, najvećeg pada prihoda u poslijeratnom razdoblju.

List je u prošloj godini zabilježio 22,5-postotni pad ukupnih prihoda, na 416 milijuna eura, objavili su iz FAZ-a. Koncern je u 2001. tako ostvario gubitak od 27 milijuna eura, nakon što je u godini ranije zabilježio dobit u visini 33 milijuna eura.

"Takav pad prihoda nismo vidjeli od rata", kazao je Jochen Becker, poslovni menadžer FAZ-a. Prema njegovim riječima, ove se godine ne očekuju nikakva poboljšanja. Glavni uzrok pada ukupnih prihoda jest značajan pad interesa za oglašavanjem u tom listu, kazao je Becker.

Proteklih je godina list bio u mogućnosti kompenzirati lošije poslovne godine posezanjem za sredstvima u rezervnom fondu. No, zbog lošijih izgleda za poslovanje u nadolazećim godinama, sada je neophodno uvesti stroži plan kako bi se, prema Beckerovim riječima, 'troškovi doveli u ravnotežu s promjenama u svijetu' i osigurala buduća neovisnost FAZ-a.

Otkazima bi, kako je kazao, trebalo biti pogođeno više od stotinu od ukupno 1.400 zaposlenika lista, a obuhvatit će sva odjeljenja, uključujući njegovih 450 novinara. S otkazima će se započeti u ovoj godini i završiti u 2003., dodao je.

Hina