Info servis

Tehnološki i naftni sektor ojačali europske indekse

LONDON, 28. siječnja (Hina/Reuters) - Rast cijena dionica europskih tvrtki, predvođen naftnim i tehnološkim sektorom, podigao je danas vrijednosti indeksa na većini europskih burzi.

Tako je londonski FTSE indeks do podneva porastao za 0,84 posto te je dosegnuo 5.236 bodova, dok je vrijednost frankfurtskog DAX indeksa porasla za oko 0,8 posto - na 5.197 bodova.

Jačanju indeksa ponajviše je doprinio rast cijena dionica u tehnološkom sektoru, potaknut viješću iz američkog diva u proizvodnji računala Compaqa. On je, naime, objavio da je povisio procjene dobiti i prihoda za ovu godinu, i to iznad očekivanja analitičara na Wall Streetu.

Pritom su dionice finske Nokije poskupjele za 2,4 posto, a francuskog konkurenta Alcatela za 2 posto. Nasuprot tomu, dionice Ericssona izgubile su na vrijednosti 1,6 posto, budući su ulagače oneraspoložile njihove tmurne kratkoročne poslovne prognoze.

Dobitke je bilježio i naftni sektor, predvođen britanskim British Petroleumom čije su dionice poskupjele za dva posto. Trgovci pojašnjavaju da je rast cijena njegovih dionica uslijedio nakon što im je Goldman Sachs podigao rejting i ciljanu razinu cijene. Porastu cijena dionica naftnih tvrtki pomoglo je povećanje cijena sirove nafte.

Porastu indeksa pomoglo je još izvješće njemačkog istraživačkog instituta (Ifo), koje je pokazalo povećanje poslovne optimističnosti u Njemačkoj u siječnju. To je, naime, donijelo olakšanje ulagačima budući pokazuje da se njemačko gospodarstvo počinje oporavljati.

I službeni je indeks Tokijske burze danas ojačao, i to za 1,19 posto - na 10.265 bodova.

Hina