Info servis

Kraš ostvario 39,9 milijuna kuna neto dobiti

Prehrambena industrija Kraš u prošloj je godini ostvarila neto dobit od 39,9 milijuna kuna, što je za 16,1 milijun kuna više nego u 2000. godini, obajavili su iz te tvrtke.

Uprava i Nadzorni odbor predložiti će Glavnoj skupštini sazvanoj za 28. rujna da se dobit raspodjeli za dividende i to 14 kuna po dionici.

Prošle je godine Kraš ostvario ukupnu prodaju od 25.280 tona konditorskih proizvoda, što je devet posto više nego u godini ranije. Posebno dobri rezultati ostvareni su u plasmanu proizvoda na strana tržišta.

Vrijednost izvoza povećana je 11,3 posto, a prihodi od izvoza čine 30 posto prihoda od ukupne prodaje. Fizički obujam izvoza u zadnje je dvije godine povećan za 40 posto, kazali su u Krašu.

Na domaćem je tržištu lani prodano 17 tisuća tona konditorskih proizvoda, što je 4,2 posto više nego u 2000. godini. Rast prodaje na domaćem tržištu, istaknuli su u Krašu, ostvaren je unatoč znatnom povećanju uvoza nakon ulaska Hrvatske u WTO i zaključivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom (EU).

Kako su pojasnili u Krašu, dobri rezultati prodaje i proizvodnje omogućili su rast ukupnih prihoda, što je, uz uspješnu politiku nabave i efikasnu kontrolu troškova rezultiralo rastom profitabilnosti kompanije.

Uz postignute poslovne rezultate tvrtka je i u prošloj godini nastavila s ulaganjima u razvoj, posebice u modernizaciju proizvodnje, marketinga i informatizaciju poslovnih procesa. Najveća investicija je potpuno automatizirano visokoregalno skladište za gotove proizvode čije se puštanje u rad predviđa u kolovozu ove godine.

Hina