Info servis

Sladorana Županja počela ovogodišnju kampanju prerade šećerne repe

Županjska Sladorana u ovogodišnjoj će kampanji preraditi oko 540.000 tona šećerne repe iz koje će se proizvesti oko 70.000 tona šećera, istaknuto je na današnjoj prigodnoj svečanosti kojom je započela 60. kampanja prerade šećerne repe u Sladorani d.d. Županja.

Kampanju je potpalom vapnene peći pokrenuo ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković koji je ocijenio kako je situacija sa šećerom u Hrvatskoj danas dobra i ne očekuju se poremećaji koji bi mogli ugroziti takvo stanje.

Razdoblje kada je proizvodnja šećera bila neisplativa je iza nas, poručio je Čobanković dodajući kako se Hrvatska kroz pregovore s EU izborila za zadovoljavajuću kvotu izvoza šećera u EU.

Prema njegovim riječima, iako je u EU u tijeku reforma tržišta šećera koja ide u pravcu smanjenja proizvodnje šećera, hrvatski proizvođači u dobroj su poziciji, jer se Hrvatska kroz pristupne pregovore uspjela dobro zaštiti.

Domaćim proizvođačima šećera poručio je da se, u cilju smanjenja troškova i zajedničkog nastupa na stranim tržištima, poslovno povežu i pokušaju približiti prosjeku proizvodnje šećera u EU koji iznosi osam, a kod boljih proizvođača i do 10 tona po hektaru.

Hrvatski prosjek je 6 tona po hektaru ili čak i nešto ispod toga, rekao je Čobanković.

Ministar očekuje da će se u ovoj godini u Hrvatskoj proizvesti oko 200.000 tona šećera, od čega će se veći dio izvesti.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kada će započeti privatizacija županjske Sladorane koja se od 2001. nalazi u većinskom vlasništvu hrvatske države, Čobanković je objasnio kako je u tijeku izrada novog zakona o privatizaciji, a nakon njegova usvajanja Sladorana bi mogla biti jedna od prvih tvrtki koje će biti privatizirane po novom zakonu.

Predsjednica Uprave Sladorane Milica Pervan istaknula je kako se očekuje da će se tijekom 100 dana trajanja ovogodišnje kampanje prerade šećerne repe u županjskoj Sladorani preraditi oko 540.000 tona repe iz koje će se proizvesti oko 70.000 tona šećera.

Sladorana d.d. Županja danas je stabilna tvrtka, surađuje s više od 1.000 kooperanata, dok su plaće 350 zaposlenih radnika u Sladorani iznad hrvatskog prosjeka, rekla je Pervan dodajući kako je u ovoj godini prioritet poslovne politike Sladorane plasman šećera prvenstveno na domaće tržište.

Najavila je i mogućnost da se Sladorana uključi u proizvodnju bioetanola s obzirom da se, kako je navela, u pogonima Sladorane godišnje proizvede 11,5 milijuna litara rafiniranog etanol alkohola. Polovica te količine Sladorana izvozi na tržišta Belgije i Italije, gdje se etanol alkohol koristi za proizvodnju biodizela.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ocijenio je kako je županjska Sladorana danas jedna od najznačajnih tvrtki u Vukovarsko-srijemskoj županiji, poželjevši da se do početka iduće, 61. kampanje prerade šećerne repe Sladorana privatizira u interesu radnika, Uprave Sladorane i građana Vukovarsko-srijemske županije.



Hina