Info servis

Barr u dnevnom tisku objavio ponudu za preuzimanje Plive

Američka farmaceutska kompanija Barr danas je u hrvatskom dnevnom tisku objavila javnu ponudu svim dioničarima Plive za preuzimanje Plive, uz cijenu od 743 kune po dionici.

Javnu ponudu objavilo je europska podružnica Barr Grupe, Barr Laboratories Europe, sa sjedištem u Nizozemskoj, a osim u dnevnom tisku ponuda će se objaviti i u Narodnim novinama i od te objave počet će teći rok od 30 dana za važenje ponude.

Temeljni kapital Plive iznosi 1.859.264.800 kuna i podijeljen je na 18.592.648 redovnih dionica, nominale 100 kuna, a svaka redovna dionica daje pravo na jedan glas u skupštini tako da skupština broji ukupno 18.592.648 glasova (umanjeno za broj glasova koji u dato vrijeme otpada na vlastite dionice Plive).

Barr, kako se navodi i u ponudi, na dan objave ne drži ni jednu dionicu Plive, bilo neposredno bilo putem zajedničkog djelovanja s drugim osobama.

U ponudi se napominje da Barr neće kupiti dionice na kojima je zasnovan teret ili koje će biti pohranjene radi prihvata ponude, ako ukupan broj glasova koji daju pohranjene dionice ne premašuje 50 posto prava glasa od ukupno izdanih dionica s pravom glasa.

U tom slučaju, ako ne bude pohranjeno dovoljno dionica, Barr ne mora kupiti i preuzeti pohranjene dionice, navodi se u ponudi.

Barr ističe da će pohranjene dionice platiti u roku 14 dana od isteka važenja ponude na račune dioničara koje su kod Središnje depozitarne agencije odredili kao račun za isplatu dividende (uz ponuđenu cijenu dioničarima će se, kako je već prije najavljeno, isplatiti i 12 kuna dividende).

Navodi također da će s isplatom kupovne cijene isplatiti i naknadu troškova za ovjeru potpisa.

Barr u ponudi potvrđuje svoje ciljeve i namjere vezane uz Plivu koji su, napominje se, ostali neizmijenjeni od početka.

Tako se navodi da su, u slučaju uspjeha javne ponude, Barrovi ciljevi i namjere da Barr zajedno s Plivom nastupi na svjetskom tržištu kao jedinstveni gospodarski subjekt, pri čemu će sjedište i proizvodnja Plive ostati u Hrvatskoj, te će Pliva biti centar Barr Grupe za poslovne operacije u Europi, navodi se u ponudi.

"Povezivanje Barr Grupe i Plive omogućuje očuvanje Plivinih proizvodnih kapaciteta kao i širenje Plivinih hrvatskih pogona radi proizvodnje asortimana Barr Grupe, tj. omogućuje rast zaposlenosti na lokalnoj razini, uz unapređenje lanca distribucije lijekova na regionalnoj razini o realnom trošku. Ovaj poslovni poduhvat smatramo logičnim slijedom uspješne poslovne suradnje Barr Grupe i Plive, vidimo ga kao spajanje dva visoko kompatibilna proizvodna i istraživačka portfelja, s dugoročnim ciljem zauzimanja vodeće pozicije u proizvodnji generičkih, izvornih, imunoloških i drugih lijekova i medicinskih proizvoda", ističe Barr u svojoj ponudi.

Naglašava da Barr Grupa namjerava čuvati i štititi međunarodno vrijedan i prepoznatljiv brand Plive, da se naročito pouzdaje u položaj Plive na rastućem tržištu generičkih biofarmaceutika i istraživački rad Plive u oblasti farmaceutskih i djelatnih tvari, te da sa svoje strane želi prenijeti Plivi know-how Barr Grupe kako bi proizvode Plive maksimalno afirmirali na tržištu SAD-a.

"Financijski smo spremni poduprijeti Plivine investicije u istraživanje, razvoj i proizvodne kapacitete s ciljem kontinuiranog rasta kvalitete i opsega budućeg zajedničkog asortimana", navodi se u javnoj ponudi američke kompanije za preuzimanje Plive.

Zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga predao je prošli tjedan i islandski Actavis, a o tom zahtjevu HANFA treba odlučiti u roku 14 dana.



Hina