Info servis

Neto dobit Zagrebačke banke 381 milijuna kuna

Grupa Zagrebačke banke (ZABA) u prvih je šest mjeseci ove godine, prema danas objavljenim nerevidiranim podacima, ostvarila poslovne prihode u iznosu od 1,53 milijarde kuna, dok su prihodi same Zagrebačke banke iznosili 1,24 milijarde kuna.

Neto dobit Zagrebačke banke je pak iznosila 381 milijun kuna i bila je za 27 posto viša u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Druga po veličini članica Grupe ZABA, UniCredit Zagrebačka banka iz Bosne i Hercegovine je pak u prvoj polovici ove godine ostvarila dobit u iznosu do 40 milijuna kuna, što je za čak 263 posto više u odnosu na prvo polugodište 2005.

Ukupna aktiva Zagrebačke banke je krajem lipnja ove godine iznosila 66,07 milijardi kuna, što je za 4,2 posto više u odnosu na kraj 2005.

Neto zajmovi komitentima Banke iznosili su pak 38,99 milijardi kuna i u odnosu na prošlu godinu porasli su za 8,9 posto, kažu iz Zagrebačke banke te dodaju da je na rast volumena kredita stanovništvu ponovo najviše utjecala ponuda proizvoda za stambeno financiranje.

U prvih šest mjeseci ukupni depoziti Zagrebačke banke povećani su za gotovo milijardu kuna te su krajem lipnja dosegli 41,48 milijardi kuna (2,1 posto više nego krajem 2005.), od čega se na depozite stanovništva odnosi 72,4 posto.

U strukturi poslovnih prihoda Banke, najveće učešće, od 66,7 posto, ostvaruje neto kamatni prihod, koji je u odnosu na isto razdoblje lani, povećan za 0,1 posto, što u Zagrebačkoj banci tumače smanjenjem aktivnih kamatnih stopa na tržištu i manjom kamatnom maržom.

Neto prihod od provizija i naknade, koji u ukupnim prihodima sudjeluje s 22,6 posto, povećan je istodobno za 7,7 posto, "kao rezultat korištenja većeg broja usluga i većeg volumena transakcija građana i pravnih osoba u domaćem i inozemnom platnom prometu".

Prema pravilima izvještavanja Međunarodnog računovodstvenog standarda, troškovi poslovanja Zagrebačke banke iznosili su u prvoj polovici ove godine 728 milijuna kuna i u odnosu na kraj lipnja lani smanjeni su za 2 posto. No, dodaje se, kada se isključi učinak negativnih tečajnih razlika zbog kretanja stranih valuta, troškovi su bili veći za 4 posto.

Na troškove je pritom značajnije utjecalo ulaganje u sustav zaštite sigurnosti poslovnica, otvaranje novih poslovnica, uvođenje novih proizvoda, širenje mreže bankomata i EFT POS uređaja te plaćanje većih cijena direktne spomeničke rente za poslovne prostore na području grada Zagreba, navode iz Zagrebačke banke.



Hina