Info servis

Strah od protekcionizma nakon neuspjeha WTO pregovora zavladao poslovnim svijetom

Dvije međunarodne poslovne grupacije izrazile su u srijedu, nakon neuspjelog sastanka WTO-a početkom tjedna u Ženevi, svoju bojazan od protekcionizma i porasta razmirica u globalnom trgovinskom sektoru.

Pregovori o liberalizaciji svjetske trgovine u sklopu pregovora Svjetske trgovinske organizacije (WTO) započeti su 2001. u Dohi s ciljem ubrzanja globalnog rasta, smanjenja siromaštva i pomaganja kompanijama da pristupe novim tržištima.

"Zbog neuspjelih pregovora kreiran je sustavni rizik kojim se otvaraju vrata većem broju bilateralnih trgovinskih sporazuma, porastu trgovinskih sporova i ponovnoj pojavi protekcionizma", mišljenja su u Međunarodnoj gospodarskoj komori (ICC) sa sjedištem u Parizu.

Dužnosnici ICC-a ističu kako su "izuzetno razočarani" zbog neuspjeha pregovora, uzrokovanog nemogućnošću zemalja članica da prevladaju razlike u odnosu na reforme poljoprivrednog sektora.

"Nedostatak političke volje članica WTO-a da se usuglase o poljoprivrednim subvencijama i pristupu tržištu dovela je pregovore i multilateralni trgovinski sustav u nezavidan položaj", kazao je Marcus Wallenberg, predsjednik ICC-a.

Poslovna grupacija BIAC, savjetodavno tijelo Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), vlade je pozvala da se ponovno obvežu na djelovanje u okviru sustava WTO-a te da s pregovorima nastave što je prije moguće.

"Izričito pozivamo političke lidere da izbjegnu sve nove protekcionističke mjere tijekom prekida pregovora", stoji u priopćenju BIAC-a.



Hina