Info servis

Norsk Hydro prodaje lanac benzinskih postaja

Norveška naftna kompanija Norsk Hydro odlučila je prodati 50 posto udjela u lancu benzinskih postaja Hydro Texaco u Norveškoj i Danskoj, priopćila je ta grupa u ponedjeljak.

Skandinavska maloprodajna kompanija Reitan Servicehandel bi lanac benzinskih stanica i pripadajuće mu trgovine trebala kupiti za 161 milijun američkih dolara. Tom akvizicijom tvrtka bi trebala preuzeti 750 Hydro Texaco i Uno-X automatskih benzinskih postaja.

Nadalje, sve bi djelatnike benzinskih postaja Hydro Texacoa, kojih u Norveškoj ima 176 a u Danskoj 170, trebala preuzeti tvrtka Reitan Servicehandel.

Realizacija transakcije ovisi o odobrenju regulatora tržišne utakmice.

Ugovor bi trebao biti zaključen tijekom četvrtog tromjesečja 2006. istaknuli su u tvrtci Norsk Hydro, dodajući kako se ne očekuje da će ta transakcija imati značajnijeg utjecaja na poslovne rezultate grupe.

Američka naftna kompanija Chevron posjeduje 50 posto udjela tvrtke Hydro Texaco dok je drugih 50 posto u vlasništvu same te tvrtke. Očekuje se da će i Chevron prodati svoj udjel, stoji u priopćenju.

Prošle je godine Hydro Texaco imao 21 posto udjela na norveškom tržištu nafte i 18 posto udjela na tržištu dizela. Reitan Servicehandel je u 2005. ostvario prihod od 4,5 milijarde dolara.

Hina