Info servis

Barr Pharmaceuticals: 2,2 milijarde dolara za Plivu

Američka farmaceutska kompanija Barr Pharmaceuticals objavila je danas da je Nadzorni odbor Plive odobrio njihovu ponudu prema kojoj je Barr spreman platiti 2,2 milijarde dolara za sto posto dionica hrvatskog proizvođača generičkih lijekova.

Barr očekuje da će ponudu za Plivine dionice predati tijekom ove godine nakon što dobije odobrenja agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u SAD-u i Njemačkoj te odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

Uz to, uvjet za zaključivanje tog posla je da dobiju jamstva da će moći preuzeti u svoje vlasništvo više od 50 posto Plivinih dionica, navode iz Barr-a.

Barr ističe da će udružena kompanija imati više od 2,5 milijardi dolara godišnjih prihoda, a na svojim je web stranicama objavio usporedne poslovne podatke za obje tvrtke.

Prema podatcima za 12 mjeseci, zaključno sa 31. ožujkom 2006., Barr (čija fiskalna godina završava 30. lipnja 2006.) ostvario je prihode u visini 1,24 milijarde dolara, dok je Pliva prošle godine ostvarila 1,174 milijarde dolara. Pritom se napominje da Plivini podaci ne uključuju troškove restrukturiranja i prodaje odnosno odvajanja dijelova poslovanja.

Barrova neto dobit u tom razdoblju iznosila je 335,1 milijuna dolara nasuprot Plivinih 223,4 milijuna dolara. Aktualna tržišna kapitalizacija američke kompanije iznosi 5,4 milijarde dolara, a Plivina 1,9 milijardi dolara.

Barr je u navedenom razdoblju izdvojio za istraživanje i razvoj 132,6 milijuna dolara, dok je Pliva za tu svrhu izdvojila 73,6 milijuna dolara.

Ključna tržišta američke kompanije su američko i kanadsko, dok Pliva navodi američko, hrvatsko, poljsko, rusko, njemačko, britansko, talijansko i španjolsko.

Broj zaposlenih u Barru iznosi nekih 2.000 nasuprot Plivi koja broji približno 6.000 zaposlenih.

Američka kompanija očekuje da će u razdoblju do 2009. ostvariti uštede troškova prije oporezivanja u visini 100 milijuna dolara i očekuje da će dogovor o kupovini Plive neutralno do blago pozitivno utjecati na njezinu zaradu u fiskalnoj godini 2007. i podići zaradu u 2008.

"Nasuprot jednokratnim sinergijama troškova, kapaciteti dvije kompanije i povoljnija struktura troškova rezultirat će sinergijom koja će sljedećih godina rasti", konstatirao je predsjedatelj i izvršni direktor Barra Bruce L. Lowney.

Američka kompanija proizvodi oko 100 generičkih lijekova na područjima kao što su suzbijanje infekcija, onkologija, kardiologija, psihoterapija i ginekologija, uključujući generička oralna sredstava za kontracepciju kojih trenutno na tržištu ima oko 20.



Hina