Info servis

Moskva želi zakonom zapečatiti Gazpromov izvozni monopol

Ruska vlada izradila je prijedlog zakona kojim bi se ozakonio stvarni monopol ruskog proizvođača plina Gazproma na izvoz tog energenta iz Rusije, izravno odbacujući time europske zahtjeve za ukidanjem tog monopola.

Tim se zakonom "postavlja temelj za državnu regulaciju izvoza plina, na temelju potrebe za obranom gospodarskih i vanjskopolitičkih interesa Ruske Federacije", citirao je dnevni list "Vremja Novostei" navode iz nacrta zakona.

Tim bi se prijedlogom ozakonio činjenični Gazpromov monopol nad izvozom prirodnog plina iz Rusije, uz iznimku plina koji se eksploatira i proizvodi u suradnji s trećom stranom.

Očekuje se da će parlament glasati o prijedlogu do kraja lipnja, izvijestili su ruski mediji.

U razgovoru za moskovski dnevni list Kommersant Valerij Jazev, jedan od autora prijedloga zakona iz provladine stranke Ujedinjena Rusija, izjavio je sljedeće: "To bi mogao biti argument koji bi mogao ići u prilog Rusiji na sastanku na vrhu skupine G8 u St. Petersburgu. Ne krijemo da je naša pozicija tvrda".

U Rusiji je 2005. eksploatirano 469 milijuna prostornih metara plina u suradnji s trećom stranom ali nijedan se taj prostorni metar trenutno ne izvozi, piše ruski dnevno list Vedomosti, dodajući da je istodobno Gazpromov izvoz izvan područja bivšeg Sovjetskog Saveza prošle godine dosegnuo 156,1 milijardu prostornih metara plina.

Europa je pak zbog sve jače ovisnosti o ruskom plinu pozvala Moskvu da ublaži Gazpromov monopol na izvoz plina i omogući europskim energetskim kompanijama širi pristup na rusko tržište plina.

"Energetski dijalog s Europom prerastao je u sukob", istaknuo je u jednom od svojih naslova ruski list Kommersant, citirajući pritom navode iz "upućenih izvora" da ruski predsjednik Vladimir Putin može blokirati usvajanje spornog prijedloga zakona ako Moskva dobije ustupke od Europljana.

Naime, Putin je ranije zatražio "naknadu" da europskim kompanijama omogući pristup u ruski energetski sektor a Gazprom je najavio da namjerava proširiti svoje poslovne aktivnosti u Europi, uključujući i maloprodajno tržište plina u EU.



Hina