Info servis

Ugovor PBZ-a i Komercijalne banke Beograd o financiranje RH izvoza u SiCG

Predstavnici Uprava Privredne banke Zagreb (PBZ), kao kreditodavatelja te beogradske Komercijalne banke, kao korisnika kredita, potpisali su danas okvirni ugovor za financiranje izvoza iz Hrvatske u SiCG.

Okvirni ugovor, priopćili su iz PBZ-a, sadrži osnovne uvjete uključenja u kreditnu liniju i predstavlja osnovu za buduće transakcije financiranja izvoza iz Hrvatske u SiCG, koje će se realizirati preko PBZ-a i Komercijalne banke.

Ovim ugovorom omogućava se financiranje izvoza kapitalnih dobara i opreme na rokove od dvije do pet godina kao i financiranje izvoza roba široke potrošnje putem revolving kredita na rok do dvije godine.

Svaki pojedinačni ugovor o uključenju u kreditnu liniju osigurava Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u ime i za račun Republike Hrvatske.

Zaključenjem ovog okvirnog ugovora, ističu iz PBZ-a, omogućen je brži i jednostavniji ulazak hrvatskih izvoznika na tržište SiCG na način da se osim roba i usluga istodobno nudi i financiranje, što će u konačnici rezultirati jačanjem konkurentnosti hrvatskih izvoznika na ovom tržištu.

PBZ i Komercijalna banka su prve poslovne banke iz SiCG i Hrvatske koje su zaključile ovakav sporazum.

Komercijalna banka a.d. Beograd je vodeća poslovna banka u Srbiji, u čijem je 100 postotnom vlasništvu i Komercijalna banka a.d. Budva iz Crne Gore.

U ožujku ove godine Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) je dokapitalizacijom postala 25 postotni vlasnik Komercijalne banke.



Hina