Info servis

CARDS projekt o razvoju poslovne i investicijske klime u RH

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva predstavilo je danas sektorske analize u sklopu CARDS 2002 projekta "Razvitak poslovne i investicijske klime u Hrvatskoj", i to u pet područja u kojima Hrvatska ima uvjete za privlačenje stranih, ali i domaćih investitora - proizvodnji namještaja, autodijelova i softvera, proizvodnji i remontu brodica te uslugama prijevoza.

Sektorske analize predstavljaju prvu fazu ovog 1,4 milijuna eura vrijednog projekta, rekao je otvarajući prezentaciju ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, a uslijedit će izrada nacionalne strategije marketinškog nastupa.

Druga faza projekta bit će utvrđivanje najvećih prepreka za investitore, dok će se u trećoj, najvažnijoj fazi u tri para županija, za koje vlada najveći interes među ulagačima - Varaždinskoj i Međimurskoj, Karlovačkoj i Primorsko-goranskoj te Zadarskoj i Šibensko-kninskoj, u praksi primjenjivati rezultati ovih analiza.

U tim će se županijama ljudi educirati kako pregovarati, promovirati se i kako marketinški nastupati prema investitorima i na taj način otklanjati prepreke za ulaganja, a već iduće godine Vukelić očekuje značajna ulaganja.

Pomoćnik ministra gospodarstva Slobodan Mikac je pak posebice istaknuo činjenicu da se, nakon razdoblja u kojem čak ni od domaćih, a kamoli stranih investitora nismo bili prepoznati kao povoljno mjesto za ulaganja, napokon promijenila struktura stranih ulaganja, na način da su na prvo mjesto došle greenfield investicije u proizvodne i izvozno orijentirane sektore.

Dodao je i kako Hrvatska nije zemlja jeftine radne snage te da nas niti ne treba zabrinjavati što nas zaobilaze ulaganja u tehnološki nisko razvijene sektore. Bitno je da nas prepoznaju tehnološki razvijene gospodarske grane i kompanije s proizvodima više dodane vrijednosti, kao što je to u prošlosti bio slučaj s Ericssonom ili Siemensom.

Među takvim je sektorima Mikac kao primjer izdvojio biotehnologiju, koja u svijetu bilježi najveći rast i nudi najveće mogućnosti razvoja te je najavio i kako se priprema osnivanje biotehnološkog clustera.

Kao jednu od grešaka hrvatskog gospodarstva pak Mikac je naveo koncentraciju na visoko razvijena zapadna tržišta, na kojima još uvijek teško možemo biti konkurentni. Stoga je započet program poticanja izvoza, primjerice farmaceutskih proizvoda na istok, odnosno u zemlje poput Ukrajine, Rusije i Moldavije, koje još nisu prepoznate kao dobri kupci, a s kojima imamo jako dugu tradiciji i dobra iskustva.



Hina