Info servis

Osnovana Hrvatsko-mađarska trgovinska i industrijska komora

Prihvaćanjem statuta i izborom prvog vodstva na osnivačkoj skupštini, u Zagrebu je osnovana Mađarsko-hrvatska trgovinska i industrijska komora.

Cilj komore je osiguravanje organiziranog zastupanja interesa tvrtki u mađarskom vlasništvu u Hrvatskoj te hrvatskih tvrtki koje imaju poslovne veze s mađarskim poduzećima.

Novoutemeljena komora će pružati stručnu pomoć i informacije članicama vezane uz gospodarstvo i poslovne običaje u Mađarskoj i Hrvatskoj. Djelatnost će joj biti i savjetovanje članica o ulaganjima i prodaji u Hrvatskoj i Mađarskoj te organizacija stručnih seminara i drugih edukacijskih sadržaja.

Članice komore mogu biti tvrtke u mađarskom vlasništvu registrirane u Hrvatskoj te hrvatske tvrtke zainteresirane za poslovnu suradnju i plasman svojih proizvoda i usluga u Mađarskoj.

Osnivanje Mađarsko-hrvatske trgovinske i industrijske komore poduprle su Hrvatska i Mađarska gospodarska komora.

Nakon osnivačke skupštine, danas će se održati i susret čelnika Hrvatske i Mađarske gospodarske komore, te Hrvatsko-mađarski poslovni skup, u organizaciji Ureda za ekonomske odnose Veleposlanstva Republike Mađarske u Hrvatskoj.

Ukupna robna razmjena između Hrvatske i Mađarske je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 2005. godine iznosila 711,6 milijuna američkih dolara.

Hrvatska je prošle godine u Mađarsku izvezla roba u vrijednosti od 137,4 milijuna dolara, što je za 33,2 posto više nego u godini prije. Istodobno je iz Mađarske uvezeno roba za 574,2 milijuna dolara ili za 12,9 posto više.

Hrvatski deficit u robnoj razmjeni s Mađarskoj u prošloj godini iznosio je 436,8 milijuna dolara, što je za 7,7 posto veći deficit od onog zabilježenog 2004. godine.

Hrvatska u Mađarsku najviše izvozi naftna ulja, ambalažu, lijekove, šećer, čokoladu i druge proizvode, dok najviše uvozi naftne proizvode, odašiljače za radiotelefoniju, papir, karton, celulozu, željezo, čelik i stoku.

Hina