Info servis

Brže promjene na pozicijama izvršnih direktora u svijetu

Čini se da su dani neupitnosti pozicije izvršnog direktora postali prošlost budući je, kako je pokazalo u četvrtak objavljeno istraživanje konzultantske kuće Booz Allen Hamilton, njihova stopa izmjenjivanja na tim pozicijama na globalnoj razini u 2005. ponovno porasla na novu rekordnu razinu.

Kako jača osjetljivost upravnih odbora kompanija na očekivanja dioničara i pritiske regulatora, podizanje kriterija očekivanja rezultirao je slabljenjem izvršnih pozicija i većim protokom izvršnih direktora, pokazalo je to istraživanje.

Prema tom istraživanju, koje je obuhvatilo 2.500 najvećih svjetskih dioničkih društava, u 2005. je čelni položaj kompanije napustilo 15,3 posto izvršnih direktora, odnosno 4,1 posto više nego u 2004. i 70 posto iznad 9-postotne stope zabilježene 1995. Ilustracije radi, nastavi li se taj trend po istoj stopi, iduće će godine bez posla ostati svaki sedmi izvršni direktor.

U Sjevernoj Americi je stopa promjene izvršnih direktora porasla na 16,2 posto, najvišu razinu od 2000. U toj su regiji upravni odbori bili nešto skloniji smjenjivanju izvršnih direktora nego drugdje, pri čemu je tamošnje kompanije bilo prisiljeno napustiti rekordnih 35 posto izvršnih direktora.

"Prisutan je snažan pritisak hedge fondova za postizanje rezultata", kazao je Paul Kocourek, viši dopredsjednik tima koji je proveo studiju.

Jedna trećina svih promjena na direktorskim mjestima u svijetu vezana je uz kvalitetu njihove poslovne izvedbe. "Prije 10 godina izvršni direktori ostajali su na pozicijama znatno duže i na neki ih se način gledalo kao na 'vođe puta'. Čini se da je došlo do temeljne promjene u očekivanjima", kazao je Kocourek.

Za najveći dio promjena izvršnih direktora u 2005. zaslužna su spajanja i akvizicije, zbog kojih je otišao svaki šesti - najviše od 2000.

Istraživanje je također pokazalo da bi upravnim odborima koristilo kad bi se odlučili dublje krenuti u potragu za kandidatima. Naime, zasad većinom upošljavaju nekoga tko je već radio na takvoj poziciji, otmu izvršnog direktora konkurentske tvrtke, ili pak vlastitog izvršnog direktora prebace na poziciju predsjednika uprave, kako bi napravili prostora za dolazak novoga.



Hina