Info servis

Treći International Leaders Summit o gospodarskom rastu

Neučinkovit pravni sustav, nerazvijena tržišna utakmica, otežan pristup i visoka cijena izvora financiranja te korupcija, najveći su problemi hrvatskih poduzetnika, prema riječima Johna D. Sullivana, izvršnog direktora američkog Centre for International Private Enterprise, jednog od sudionika danas najavljenog trećeg International Leaders Summit-a (ILS).

Sullivan je na današnjoj konferenciji za novinare povodom održavanja ILS-a, među ostalim, kazao i kako spomenuti razlozi podržavaju visoku stopu nezaposlenosti, kao i sivu ekonomiju u Hrvatskoj.

Pojasnio je kako hrvatski pravni sustav ne jamči provedbu ugovornih obveza uz nizak trošak, a siva ekonomija se povećava zbog kompliciranog i skupog poreznog sustava te kako sve to 'tjera' ulagače u sigurnije zemlje.

Korumpiranost hrvatskog sustava istaknuo je i poduzetnik Robert Maričak, prema vlastitim riječima vlasnik osam IT tvrtki u Hrvatskoj i regiji, koji je kazao da iako njegova tvrtka spada u jedan posto tvrtki s najvećim prihodima u Hrvatskoj, poslovanje joj je zbog korupcije znatno otežano, posebice s tvrtkama u državnom vlasništvu.

Po njegovom mišljenju, korupcija i nedostatak političke volje da se ona spriječi najveći su hrvatski problem, koji bi se mogao riješiti jednostavnijim i transparentnijim poreznim sustavom, manjim 'uplitanjem' države u gospodarstvo te uklanjanjem monopola državnih tvrtki.

Ove je godine ILS, prema riječima predstavnika organizatora, instituta za promicanje praktičnih rješenja društvenog i ekonomskog napretka Adriatic Institute for Public Policy, posvećen gospodarskom rastu, odnosno diskusiji o unaprjeđenju reformi slobodnog ekonomskog tržišta, a održat će se 17. i 18. svibnja u Zagrebu.

Jedan od najavljenih govornika bit će i bivši premijer Estonije Mart Laar, koji je na današnjoj konferenciji za novinare predstavio samo neke od mjera kojima je ta zemlja za njegova mandata provela kako bi oporavila uništeno gospodarstvo.

Uz uvođenje Flat Tax-a, odnosno jedinstvene porezne stope na osobni dohodak, prihod tvrtki te dodanu vrijednost, za čije se uvođenje u Hrvatskoj zalažu organizatori ILS-a, Laar je tako naveo visok stupanj informatizacije Estonije.

Ta je zemlja, kazao je Laar, slobodan pristup Internetu zakonom odredila kao jedno od ljudskih prava, a time je omogućeno primjerice predaja porezne prijave ili glasovanje na izborima elektroničkim putem.

Od zemlje s gotovo 100-postotnom inflacijom te stopom gospodarskog pada od 30-tak posto, Estonija je prošle godine ostvarila rast BDP-a od gotovo 10 posto, a stopu nezaposlenosti smanjila je na 2 posto, rekao je Laar.

Hina