Info servis

Izvršni direktor Ericssona upozorio na slabi oporavak dobiti

Izvršni direktor švedskog Ericssona Carl-Henric Svanberg upozorio je da kompanija neće odmah zabilježiti oporavak nakon slabljenja poslovne izvedbe u prvom tromjesečju.

"Ne očekujte puno promjena u drugom tromjesečju u odnosu na prva tri mjeseca", kazao je Svanberg.

Krajem travnja Ericsson je objavio da je njegova operativna margina u prvom tromjesečju smanjena za četiri postotna boda u odnosu na ekvivalentnu brojku u 2005. od 16,9 posto te da je osjetno ispod očekivanja.

Analitičari su kazali da je pad margina posljedica veće prodaje usluga s niskim marginama od prodaje profitabilnije opreme za telekome toga švedskog proizvođača. Margine su također pogođene troškovima integriranja britanske kompanije Marconi, koju je Ericsson lani kupio za 1,2 milijardi funta.

Svanberg je izjavio da će troškovi restrukturiranja Marconija iznositi 2,0 milijarde kruna, no da će uštede troškova u istom iznosu biti ostvarene do kraja ove godine. Prodaja Marconijeve opreme nakon preuzimanja bolja je nego se očekivalo, kazao je te dodao da su dobili ugovore od talijanskog TIM-a, španjolske Telefonice, britanskog Vodafonea i France Telecoma.



Hina