Info servis

Varaždin: predstavljen projekt IT poduzetničkog inkubatora

U Varaždinu je danas predstavljen projekt Tehnološkog parka, najvećeg poduzetničkog inkubatora u Republici Hrvatskoj, izviješteno je iz tog parka.

Prema projektu BICRO d.o.o. (poduzeća koje je osnovala Vlada) i Svjetske banke, Tehnološki park Varaždin postat će prvi IT inkubator u Hrvatskoj, a kroz njega bi se trebale komercijalizirati inovacije iz područja informacijske tehnologije.

U poduzetničkom inkubatoru se novim poduzećima nudi potpuni smještaj s popratnim sadržajima, a osim inkubatora tehnološki park može sadržavati poslovne centre u koje mogu biti smještena i poduzeća koja nisu u procesu inkubacije, poput laboratorija, instituta, te ostalih popratnih institucija u službi poduzetnicima.

Osim smještaja poduzetnicima se nude sve ostale usluge, poput poslovnog savjetovanja, usluge grafičke obrade i vizualizacije poduzeća, informatičke usluge, usluge specijaliziranih laboratorija, centara za prototipiranje, usluge patentiranja i financiranja, marketinga i poslovnog oglašavanja, računovodstva, knjigovodstva i slično.

Trenutno u okviru Tehnološkog parka djeluje 31 poduzeće.

Projekt je pokrenut 2003. godine na inicijativu Grada Varaždina, Varaždinske županije, HGK-Županijske komore Varaždin te Elektrostrojarske i Visoke elektrotehničke škole varaždinskog Veleučilišta.

Pri Elektrostrojarskoj školi ustrojen je Impulsni centar, a pri Veleučilištu Odjel Tehnološkog parka Varaždin. Budući da su stvoreni preduvjeti za funkcioniranje institucije, slijedi partnerski dogovor između institucija nositelja projekta, ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, te znanosti, obrazovanja i športa, BICRO-a, Svjetske banke i Razvojne agencije sjever o nastavku razvoja i umrežavanju.

Hina