Info servis

Kompanije teže etičnom poslovanju

Kompanije koje se bave aktivnostima poput testiranja lijekova na životinjama i proizvodnje genetski modificirane hrane nastoje utvrditi metode koje će im pomoći pri rješavanju etičkih dilema a time i pri prevladavanju nepovjerenja javnosti, pokazala je studija objavljenja u utorak.

"Naša je poruka biotehnološkim kompanijama da moraju ozbiljno posvetiti pozornost etici i preuzeti inicijativu jer će ih u protivnom događaji pregaziti", naglasio je Peter Singer, ravnatelj Udruženog centra za bioetiku pri sveučilištu u Torontu koji je sudjelovao u izradi studije.

Tako je danska kompanija za proizvodnju lijekova Novo Nordisk smanjila broj testova koji se provode na životinjama nakon što su dopustiti aktivistima za prava životinja da obiđu njihove pogone. Kanadska tvrtka TGN Biotech konzultirala se s lokalnom zajednicom u Quebecu oko lokacije farme za genetski modificirane svinje.

Studija je utemeljena na razgovorima sa 100 izvršnih direktora u 13 biotehnoloških kompanija, uključujući Monsanto i Merck, pri čemu su prikupljeni prvi empirijski dokazi o nastojanjima tvrtki da usklade etičke zahtjeve s težnjom da zarade.

"Pokušavamo suzbiti pristup koji etičnost smatra drugim nazivom za skandal i usvojiti onaj kojim se to načelo koristi kao temelj strategije", konstatirao je Singer.

U izradi izvješća sudjelovali su američki i kanadski istraživači a objavljena je u stručnom časopisu PLOS Medicine. Sadrži opise novih metoda koje kompanije koriste pri ocjeni etičnosti i zakonitosti određene poslovne prakse.

U studiji se navodi da su kompanije pri donošenju odluka vodile računa o etičnosti tek nakon izbijanja skandala, pri čemu se ukazuje na primjer utvrđivanja cijena lijekova protiv AIDS-a namijenjenih Africi, istraživanja matičnih stranica kod ljudskih embrija i testiranja životinja za potrebe proizvodnje lijekova odnosno primjene te primjene genetski modificirane hrane.

U međuvremenu su neke kompanije, uključujući Merck i Millennium Pharmaceuticals formirale vlastite urede za etiku dok manje tvrtke poput američkog Affymetrixa imaju savjetne odbore za etiku ili odgovarajuće vanjske konzultante.

Ostale metode uključuju partnerstva kako bi se ojačao etički pristup poslovanju. Tako Diversa sklapa partnerstva s nacionalnim parkovima u inozemstvu, kako bi predusrela optužbe za "biogusarstvo" uslijed eksploatacije genetskih resursa u rijetkim biljkama koje rastu u tim zemljama.

U sljedećem koraku valja utvrditi smatraju li aktivisti za zaštitu okoliša i ostali izvan biotehnološkog sektora da su kompanije tim nastojanjima podigle etičke standarde na višu razinu, zaključila je Jocelyn Mackie, koautoica studije.

Hina