Info servis

Atlas poslovao s neto dobiti od 3,8 milijuna kuna

Turističko putnička agencija Atlas u prošloj je godini ostvarila 3,8 milijuna kuna neto dobiti, što je značajan porast u odnosu na godinu ranije kada je dobit iznosila 1,2 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća te tvrtke koje prenosi Zagrebačka burza.

Ukupni su prihodi Atlasa lani iznosili 234,08 milijuna kuna i povećani su za 2,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Pritom su prihodi od prodaje u zemlji povećani za 20,4 posto, na 74,9 milijuna kuna, a prihodi od prodaje u inozemstvu za 1,7 posto, na 132,8 milijuna kuna.

U strukturi ukupnih prihoda 91 posto su poslovni prihodi koji bilježe rast od 8 posto u odnosu na 2004., navodi se u pojašnjenju poslovnih rezultata.

Najveći porast zabilježen je na poziciji vlastitih aranžmana - za 60 posto, handling fee za 38 posto, zatim prihodi od brodova na kružnim putovanjima za 37 posto. Privatni smještaj bilježi rast od 23 posto, ture 8 posto i transferi 6 posto.

U strukturi poslovnih prihoda ture sudjeluju s 28 posto, izleti s 21 posto, transferi s 11 posto, brodovi na kružnim putovanjima s 9 posto, vlastiti aranžmani 6 posto, kongresi 6 posto, incentivi 5 posto, dok ostale usluge sudjeluju sa 14 posto.

Ukupni rashodi Atlasa prošle su godine iznosili 230,25 milijuna kuna i veći su za 1,3 posto.

U strukturi ukupnih troškova 91 posto su operativni troškovi koji su u odnosu na 2004. za 8 posto veći, što je, kako kažu u tvrtki, rezultat povećanog obima poslovanja. Financijski prihodi i rashodi bilježe pad od 35 posto, odnosno 42 posto, što je rezultat stabilnog tečaja, za razliku od 2004. godine. Izvanredni prihodi bilježe pad od 5 posto, a izvanredni rashodi porast od 18 posto.

U strukturi operativnih troškova najveći udjel od 74 posto imaju materijalni troškovi, zatim plaće sa 16 posto, te ostali operativni troškovi sa udjelom od 10 posto. U odnosu na prethodnu godinu materijalni troškovi su porasli za 7 posto, a plaće za 2 posto. Povećanje operativnih troškova rezultat je većeg obima poslovanja u 2005. godini, navodi se u pojašnjenju poslovnih rezultata.

Također se napominje kako je na likvidnost tvrtke u prošloj godini isključivo utjecao sezonski karakter poslovanja, koji se rješavao kratkoročnim zaduživanjem kod poslovne banke, a koji je u cijelosti i u roku podmiren.

Hina