Info servis

HGK: francuskim gospodarstvenicima predstavljene mogućnosti ulaganja u RH

Razina stranih ulaganja u Hrvatsku unazad 12 godina, od 11 milijardi eura, je zadovoljavajuća, no pogleda li se struktura tih ulaganja jasno je da Hrvatskoj nedostaje izravnih stranih ulaganja u pokretanje proizvodnje (greenfield), s novom tehnologijom, i to proizvoda namijenjenih izvozu.

Rekao je to na današnjoj konferenciji o aktualnim gospodarskim i društvenim prilikama u Hrvatskoj namijenjenoj članovima izaslanstva francuske poslovne konfederacije MEDEF International ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić.

Predstavljajući Hrvatsku kao potencijalnog poslovnog partnera francuskim gospodarstvenicima, Vukelić je izrazio žaljenje što Francuska nije niti među prvih deset zemalja po razini ulaganja u Hrvatsku te je predstavio povoljnosti koje ulagače očekuju.

Među razlozima zašto bi trebali ulagati u Hrvatsku naveo je zemljopisni položaj Hrvatske koji omogućava pristup i morem i kopnom kako zemljama EU, tako i središnjoj i istočnoj Europi, zatim institucionalnu i zakonodavnu stabilnost, koja osigurava sigurnost poslovnog okruženja i investicija, kao i makroekonomsku stabilnost, nužnu za poslovanje u sigurnim i predvidljivim uvjetima.

Uz jasnu orijentiranost ka eurointegracijama, Vukelić je izdvojio i razvijenu cestovnu i željezničku infrastrukturu, koja omogućava povezivanje zapadne i istočne Europe, te visokokvalificiranu radnu snagu, za koju je rekao da "nije jeftina, ali Hrvatska niti ne želi proizvoditi jeftine proizvode".

Posebice je predstavio poticaje za ulagače, bilo temeljem Zakona o poticanju ulaganja ili kroz ulaganja u 15 slobodnih te oko 250 poduzetničkih zona koje se dovršavaju širom Hrvatske.

Da spomenute mjere imaju učinka, kazao je Vukelić, pokazuju i podaci da je unazad dvije godine udio greenfield investicija u ukupnoj razini izravnih stranih investicija premašila 55 posto.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK), koja je i organizirala ovaj skup, Nadan Vidošević je također francuskim gospodarstvenicima naglasio povezanost i otvorenost Hrvatske prema regiji, koja čini tržište od 25 milijuna stanovnika.

Hina