Info servis

U HGK Hrvatsko-alžirski poslovni forum

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) danas je održan Hrvatsko - alžirski poslovni forum koji je okupio predstavnike 26 tvrtki iz Alžira i 22 hrvatske tvrtke, a razgovaralo se o mogućnostima međusobne suradnje.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević istaknuo je kako gospodarstva obiju zemalja imaju prostora za suradnju te je izrazio nadu da u skorije vrijeme što više hrvatskih tvrtki počne raditi u Alžiru, kao što je primjerice na tom tržištu već dugo godina prisutna Ingra.

Vidošević je kazao kako se Hrvatska trenutačno nalazi u razdoblju intenzivne tranzicije, kako je strateški cilj prihvaćanje standarda Europske unije (EU) te što skoriji ulazak Hrvatske u njezino članstvo.

Pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Željko Kuprešak kazao je kako odnosi Hrvatske i Alžira bilježe napredak na svim razinama, a kao područja moguće poslovne suradnje izdvojio je brodogradnju, turizam, poljoprivredu, farmaceutsku industriju, promet i telekomunikacije.

I direktor Sektora za međunarodne odnose Trgovačko industrijske komore Alžira Kadri Saadane mišljenja je kako treba jačati gospodarsku suradnju dviju zemalja. Mogućnosti za suradnju su velike jer je, kako je rekao, alžirsko tržište potpuno otvoreno i nema administrativnih prepreka.

Područja prometne infrastrukture i energetike izdvojio je kao primjer moguće poslovne suradnje.

Saadane je rekao kako skupovi poput današnjeg mogu pridonijeti povezivanju poslovnih ljudi obiju zemalja i sklapanju konkretnih poslova.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Hrvatska je lani u Alžir izvezla robe za 7,4 milijuna američkih dolara, dok je iz Alžira uvezla robe za 154,9 tisuća dolara.

Na današnjem poslovnom forumu okupile su se alžirske tvrtke iz područja poljoprivrede, prehrambene i farmaceutske industrije, turizma i graditeljstva, a od hrvatskih tvrtki prisutne su bile Ingra, Podravka, Belupo, Crosco, Dalmacijacement, Končar EI, Tehnika, Lučka uprava Rijeka itd.



Hina