Info servis

Predstavljena knjiga Nadzorni odbor i korporativno upravljanje

Nadzorni odbor i korporativno upravljanje, naslov je knjige autora Darka Tipurića predstavljene danas na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

U knjizi se razmatra utjecaj korporativnog upravljanja na poslovne rezultate kompanija, a posebno se analizira pozicija nadzornog odbora i njegova uloga u upravljačkoj strukturi poduzeća.

Po prvi put u Hrvatskoj, uz teoretske aspekte korporativnog upravljanja, Tipurić, inače profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, u knjizi prikazuje rezultate svog istraživanja u kojem je pokušao doznati kako u praksi djeluju nadzorni odbori u hrvatskim poduzećima.

Prema njegovim riječima, istraživanje je pokazalo da su još mnogi nadzorni odbori udaljeni od svoje uloge sudjelovanja u stvaranju strategije poduzeća te da je još uvijek dosta onih koji su blijedi organi počasnih članova i mjesta zavjetrina i sinekura. NO-i, kaže Tipurić, morali bi, nasuprot tome, zauzeti poziciju partnera u autorizaciji odluka važnih za razvoj poduzeća.

Govoreći o knjizi, potpredsjednik Vlade Damir Polančec ocijenio je da je riječ o vrijednom djelu, koje obrađuje relativno novo područje te da će dobro doći studentima ekonomije, ali i svima koji u poduzećima i korporacijama donose važne razvojne odluke.

Prema njegovim riječima, nadzorni odbori trebali bi biti odgovorni ne samo vlasnicima koje predstavljaju i čije interese zastupaju, nego i za rast i razvoj kompanija i za rezultate poslovanja.

Sadržajno, knjiga počinje definicijama poduzeća, tipova vlasništva i pregledom upravljačkih struktura. Zatim se analiziraju OECD-ova načela korporativnog upravljanja te njegovi teoretski aspekti, a potom mjesto i uloga nadzornih odbora.

Zadnja četiri poglavlja prikaz su empirijskog istraživanja djelovanja nadzornih odbora u Hrvatskoj, u kojima, primjerice, doznajemo koja su obilježja i poželjne osobine članova NO-a te kakav je utjecaj odbora na formiranja i primjenu strategije poduzeća u Hrvatskoj.



Hina