Info servis

Zabrinutost oko korporativnih zarada blago spustila cijene dionica

Smanjena prodaja kuća u SAD-u te nešto slabije zarade o kojima su izvijestile američke korporacije u srijedu su na američkim burzama snizile cijene dionica.

Tako je njujorški Dow Jones indeks oslabio 0,02 posto, na 10.709 bodova. Tehnološki Nasdaq spustio se 0,2 posto, na 2.260 bodova.

Dionice tehnološke kompanije Xerox i proizvođača slatkiša Hershey oslabile su za jedan odnosno tri posto, budući su obje kompanije izvijestile o nižim prihodima u zadnjem lanjskom tromjesečju nego su ulagači očekivali, što je bacilo sjenu i na njihove zarade.

"Tržište je fokusirano na razočaravajuće zarade ili razočaravajuće smjernice oko budućih zarada nekolicine kompanija. Kad god se pojavi naznaka da su korporativne zarade dosegnule vrhunac, tržište bilježi korekciju cijena", izjavio je Brian Gendreau, strateg za investicije pri ING Investment Managementu.

Među ostalim većim gubitnicama bile su i dionice industrijskog konglomerata 3M, koje su oslabile 1,6 posto, također zbog slabijih prihoda nego je Wall Street očekivao u zadnjem lanjskom tromjesečju.

Raspoloženje na tržištu ponešto je pokvario i podatak o padu prodaje kuća u SAD-u u prosincu za 5,7 posto, na 6,6 milijuna, što je već treći mjesec zaredom da ta prodaja pada. To je srušilo cijene dionica građevinskih kompanija u prosjeku za 2,4 posto.

Porast poslovne optimističnosti u Njemačkoj na najvišu razinu u proteklih šest godina dao je poticaj kupovinama na europskim burzama. Među najvećim dobitnicama bila je dionica softverske kompanije SAP, koja je poskupjela 10 posto. Londonski Ftse indeks ojačao je 1,3 posto, na 5.704 boda. Frankfurtski DAX dobio je 1,7 posto na vrijednosti, dosegnuvši 5.427 boda.



Hina