Info servis

HGK: dinamičnije poslovanje poduzetnika

Hrvatski su poduzetnici, u relativno stabilnom makroekonomskom okruženju, u prvih devet mjeseci 2005. godine ostvarili pozitivne poslovne rezultate, napominju analitičari Centra za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore u najnovijim "Gospodarskim kretanjima" pozivajući se na podatke Financijske agencije.

Iz analize poslovanja poduzetnika analitičari HGK dolaze i do zaključka o dinamičnijem poslovanju, koje se izražava kroz nešto brži rast prihoda (za 11 posto) od rashoda (10,8 posto).

Naime, ukupni prihodi, u iznosu od 373 milijarde kuna, veći su za 6,5 posto od ukupno ostvarenih rashoda (350,17 milijardi kuna), pa je pokrivenost rashoda prihodima veća za oko 3,5 posto nego što je bila u 2004. godini. Pritom su sve djelatnosti osim ribarstva ostvarile veće prihode nego rashode.

Iako prihodi od izvoza čine tek nešto više od 13 posto ukupnih prihoda, u HGK ističu da se bilježi brža dinamika rasta tih prihoda (za 17,3 posto) nego prihoda od prodaje roba i usluga na domaćem tržištu (9 posto).

Kod prerađivačke industrije, koja ostvaruje više od četvrtine ukupnih prihoda i zapošljava oko 30 posto ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj, bilježi se brža dinamika rasta prihoda u odnosu na prethodnu godinu, za 12,4 posto, no rashodi su ipak rasli brže, za 13,2 posto.

No, njihov vrijednosni odnos ipak ostaje pozitivan, odnosno vrijednost ukupnih prihoda premašuje ukupne rashode za 5,4 posto.

Kod pet djelatnosti bilježi se brži rast ukupnih prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok se kod ribarstva nastavlja prošlogodišnji trend pada prihoda (za 15,2 posto). Kod rudarstva se situacija mijenja pa je u prvih devet mjeseci, za razliku od prethodne godine, zabilježen rast prihoda za 10,9 posto, dok su rashodi istodobno nešto sporije rasli od prihoda, za 8,5 posto.

Istodobno se kod građevinarstva bilježi sporija dinamika rasta prihoda, dok je kod trgovine ta dinamika ostala na prošlogodišnjoj razini.

Kod rashoda natprosječan je rast zabilježen kod materijalnih troškova (12,3 posto) i kod usluga (13,6 posto), na što je dijelom utjecao rast cijena naftnih derivata, a dijelom i porast gospodarskih aktivnosti.

U strukturi ukupnih rashoda najveći dio odnosi se na nabavnu vrijednost trgovačke robe (37 posto), zatim na materijalne troškove (20 posto), na troškove usluga (15 posto) te troškove plaća (13 posto).

Troškovi plaća povećani su u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 8,7 posto uz povećanje broja zaposlenih za 4 posto.

Prosječna mjesečna plaća iznosila je 3.777 kuna i realno je veća za jedan posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2004. godine.

Premda se kod investicija u dugotrajnu imovinu bilježi nastavak sporije dinamike rasta iz prethodne godine, ipak su te investicije u prvih devet mjeseci 2005. godine bile veće za 3,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2004. godine.

Od ukupno 35,6 milijardi kuna koliko je uloženo u tom razdoblju, 63,1 posto odnosi se na privatno vlasništvo čije investicije su zabilježile i najveći rast (20,6 posto).

Istodobno su investicije državnog sektora bile manje za 22,2 posto, ali one još uvijek čine preko četvrtine ukupnih investicija hrvatskih poduzetnika.

Pritom se u tom razdoblju najviše ulagalo u građevine (42,2 posto) te opremu (40,3 posto).



Hina