Info servis

Proizvođači i trgovci traže ukidanje Pravilnika o ambalaži

Proizvođači i trgovci okupljeni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) ne mogu prihvatiti Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu jer je neprovediv i diskriminativan, gospodarstvu nameće nove financijske terete, a građanima donosi poskupljenja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare HUP-a.

Stoga traže da se Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu stavi van snage te da se uz konzultacije s gospodarstvom donese novi.

Prema riječima glavnog direktora HUP-a Đure Popijača, primjena Pravilnika donijela bi nova financijska opterećenja gospodarstvu, rast proizvođačkih cijena, posebno roba široke potrošnje, za 10 do 30 posto, pad prodaje, smanjenje proizvodnje i otpuštanja radnika.

Damir Horvat iz Bille upozorava da je Pravilnik neprimjenjiv, jer Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nije označio ambalažu za koju potrošači mogu dobiti kauciju te nije sklopio ugovor o odvožnji ambalaže.

Trgovci nisu ni tehnički ni ekonomski spremni za početak primjene Pravilnika, kaže predsjednik Udruge trgovine pri HUP-u Josip Zaher. Tehnički, jer nemaju potrebne prostore i radnike, a financijski jer povrat sredstava od kaucije isplaćene građanima, mogu očekivati za najmanje 45 dana, što bi bio ozbiljan udarac njihovoj likvidnosti.

Prema njegovim riječima, većina trgovačkih lanaca u anketi koju je ovih dana proveo HUP, izjasnila se da nije spremna početi s primjenom pravilnika početkom 2006.

HUP predlaže da brigu o ambalažnom otpadu preuzme sama industrija, odnosno tvrtka osnovana od strane proizvođača i uvoznika. Taj model predviđa uspostavu sustava 'zelena točka' koji predviđa da ta tvrtka sklopi ugovor sa skupljačima otpada, pokrije njihove troškove i istovremeno sklopi poslovne ugovore sa prerađivačima otpada, kojima bi prodavala sirovinu. Razliku u cijeni između troškova prikupljanja i prodaje otpada, snosili bi oni koji emitiraju otpad.

Takvo rješenje, kažu u HUP-u, osigurava da zbrinjavanje otpada bude gospodarska, a ne državna djelatnost, kako je predviđeno Pravilnikom.

Za razliku od toga, prema Pravilniku o ambalaži i ambalažnom otpadu koji je izradilo Ministarstvo prostornog uređenja, zaštite okoliša i graditeljstva, proizvođač (uvoznik), od 1. siječnja plaćat će naknade za svu nepovratnu ambalažu koju je isporukom upakirane robe stavio u promet. Svaka boca, limenka ili karton bili bi dodatno opterećeni sa 50 lipa depozita (kaucije).

Pravilnikom se također propisuje da organizaciju sakupljanja po vrsti ambalaže i isplatu depozita (kaucije) kupcima vrate nepovratnu ambalažu, trebaju organizirati trgovine veće od 200 četvornih metara.

Građani će tako moći, počne li se Pravilnik primjenjivati, za svaku staklenu, plastičnu ili limenu ambalažu (soka, mlijeka, piva i drugih napitaka) dobiti povratnu naknadu od 50 lipa po komadu većem od 0,2 litre u svakoj trgovini koja ih prikuplja, bez predočenog računa i neovisno gdje je proizvod na području Hrvatske kupljen.

Hina