Info servis

Počelo savjetovanje o ekonomskoj politici Hrvatske u 2006.

Hrvatskoj je potreban novi model gospodarskog razvoja na temelju razvoja industrije, poruka je predsjednika Republike Stjepana Mesića sudionicima tradicionalnog savjetovanja Ekonomska politika Hrvatske u 2006. koje je danas počelo s trodnevnim radom u Opatiji.

Trinaesto savjetovanje o ekonomskoj politici Hrvatske održava se u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista i pod pokroviteljstvom predsjednika Mesića, čije je pismo sudionicima skupa pročitao njegov savjetnik Dubravko Radošević

Sadašnji model gospodarskog razvoja nije adekvatan razvojnim potrebama Hrvatske, ocjena je predsjednika Mesića koji ističe da Hrvatska prije ulaska u EU mora osmisliti vlastitu strategiju ekonomskog razvitka.

Naglasio je da ne možemo biti zadovoljni ključnim makroekonomskim pokazateljima. Uprkos pozitivnim rezultatima poslovanja gospodarstva razina dobiti u prerađivačkoj industriji je niska, a ta je industrija izgubila važnost u hrvatskom gospodarstvu.

Monetara politika Hrvatske u 2006., kaže u pismu predsjednik Mesić, mora se provoditi tako da se limitira vanjska zaduženost, potiče rast izvoza i kontrolira rast bankarskih kredita. Poslovne banke trebale bi više kreditirati proizvodnju i izvoz, a manje stanovništvo.

Privatni sektor ostvaruje veću dobit od državnog pa je potrebno nastaviti privatizaciju, ali i reviziju pretvorbe i privatizacije. Nastavak privatizacije, ističe Mesić, mora biti razvojnog karaktera, mora osigurati brži gospodarski rast, zaštitu javnih interesa i veće zapošljavanje, uz priznavanje prava radnicima i lokalnoj zajednici na sudjelovanju u vlasništvu i dobiti.

Predsjednik Mesić, stoji u pismu, ponovno se založio za izradu novog zakona o privatizaciji te za pokretanje saborske rasprave o ekonomskom razvoju Hrvatske.

Hrvatska privreda posluje pozitivno, ali s niskom profitabilnošću, posebice u prerađivačkoj industriji, a samo se 12 posto prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima.

Više je trgovačkih tvrtki nego prerađivačke industrije, dominiraju mala poduzeća, a nema dovoljno velikih tvrtaka i u tom je smislu potrebna aktivna politika restrukturiranja realnog sektora gospodarstva.

Potrebno je izmijeniti regionalnu koncentraciju hrvatskih poduzeća jer se sada oko 55 posto prihoda ostvaruje u zagrebačkim tvrtkama, što ukazuje na tzv. metropolizaciju.

Osmišljavanjem vlastite strategije ekonomskog razvitka Hrvatska treba ostvariti veću proizvodnju, više radnih mjesta, veći izvoz, nisku inflaciju, veća ulaganja u obrazovanje te primjerenu socijalnu solidarnost, stoji u pismu koje je u ime predsjednika Mesića pročitao Radošević.

Hina