Info servis

Vijeće stranih ulagača o ekonomskom razvoju Hrvatske

Vijeće stranih ulagača (VSU) održalo je konferenciju "Ekonomski razvoj Hrvatske" koja je okupila ključne poslovne ljude i predstavnike organizacija iz hrvatskog poslovnog sektora s ciljem razmjene iskustava i razgovora o smjeru kretanja hrvatskog gospodarstva, posebice nakon nedavnog početka službenih razgovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, priopćeno je danas iz VSU-a.

S namjerom poboljšanja poslovnog okruženja u Hrvatskoj, VSU je okupio stručnjake i predstavnike poslovnih udruženja koji surađuju na važnim pitanjima reformi kao što je porezna reforma gdje, ocjenjuju, prijedlog uvođenja opće porezne stope (flat tax rate) može biti važan element.

Cilj ove konferencije je, kako je naglašeno, okupljanje poslovnih organizacija poput VSU-a, AmChama, HUP-a, Jadranskog instituta za javnu politiku, USAID-a i ostalih kako bi formulirali smjernice koje će zajednički biti predstavljene hrvatskoj Vladi na korist podjednako stranih ulagača te same Hrvatske kao njihovog domaćina.

VSU želi potaknuti raspravu o sustavu opće porezne stope s obzirom na njezinu uspješnost u zemljama poput Slovačke i Estonije.

Članovi poslovne zajednice i međunarodnih udruženja složili su se da opća porezna stopa može pomoći u poticanju gospodarskog rasta, s obzirom da je jednostavna i nepristrana, otklanja posebne povlastice, povećava građanske slobode i ohrabruje konkurentnost.

"Ova su vremena izuzetno zanimljiva za hrvatsko gospodarstvo i za strane ulagače, a VSU nastoji pojednostaviti put hrvatske transformacije prema modernom gospodarstvu Europske unije ", izjavio je Jorn Pedersen, predsjednik VSU-a.

"Ipak, rast hrvatskog gospodarstva trenutno usporava, dok se istovremeno vanjski dug povećava. Državne dotacije iznimno su visoke, a neki su privatizacijski projekti odgođeni", rekao je.

Navodeći da "VSU želi pružiti točne podatke bez ikakve političke pristranosti", istaknuo je kako je cilj poboljšati ulaganja i poslovnu klimu te osmisliti konstruktivne prijedloge i poticati vladine instituciju na implementaciju programa koji bi privukli više kapitalnih investicija i podržali gospodarski rast.

Hina