Info servis

Pliva u Indiji gradi centar za bioekvivalencijske studije

Najveća hrvatska farmaceutska kompanija Pliva u indijskoj Goi gradi centar za bioekvivalencijska istraživanja generičkih lijekova, koji bi s radom trebao započeti na proljeće iduće godine, a ukupna vrijednost te investicije je 2 milijuna dolara, rekao je na današnjem susretu s novinarima predsjednik Uprave Plive Željko Čović.

Bioekvivalencijske studije, odnosno kliničke studije kojima se dokazuje identičnost generičkih lijekova s originalima, za Plivu su do sada radili drugi centri, primjerice u Kanadi, po višestruko većoj cijeni nego što će biti u njihovom centru u Goi.

Istodobno, u Hrvatskoj bi se moglo obaviti tek oko 5 posto od 50-ak studija koliko ih godišnje napravi Pliva, rekao je Čović.

Potreba za takvim centrom, dodao je, razvidna je i iz očekivanja da globalna generička industrija s današnjih 40 milijardi dolara naraste na 100 milijardi dolara.

Otvaranjem vlastitog centra u Indiji, uz relativno malo ulaganje, koje će se isplati već za dvije godine, Pliva će smanjiti trošak tih studija te povećati kvalitetu i sigurnost dobivenih podataka, i to u sredini s relativno jeftinim uslugama, ali s visokom ekspertnom razinom, ustvrdio je Čović.

Zaposleni u Plivinom istraživačkom centru u Zagrebu, prema njegovim riječima, ne trebaju strahovati da će zbog toga ostati bez posla, jer se takva istraživanja ondje niti ne rade, a pogoni u Zagrebu strategijom Plive planirani su za razvoj i proizvodnju lijekova namijenjenih američkom tržištu.

Nakon prodaje pogona u Dresdenu, uz Zagreb, Pliva s proizvodnjom nastavlja i u Brnu (citostatici za sva tržišta) te u Krakovu (proizvodi za tržište EU).

Zbog nove poslovne strategije Plive, preorijentacija na generičko i biotehnološko poslovanje, zadnji su mjeseci bili teški za kompaniju, no do kraja ove godine, završetkom konsolidacije, financijska pozicija tvrtke će biti dovoljno snažna na nastavak razvoja, kazao je Čović.

Naime, kako je rekao, nedavna prodaja lijeka VoSpire, dotok ostatka rojaliteta od azitromicina, sredstva temeljena na ugovora o proizvodnji aktivne supstance azitromicina za Pfizer i ostali dodatni novčani pritoci trebali bi trenutnu zaduženost kompanije od oko 400 milijuna dolara smanjiti na 100-tinjak milijuna, što je manje od slobodnih sredstava na računima kompanije.

Čović je kazao i kako trenutno ne planiraju nikakve akvizicije, iako one nisu isključene, ali i da ne zna da li je Pliva ikome meta za preuzimanje.

Za eventualni ulazak konkurencije na generičkom tržištu u Hrvatsku, pak, Pliva se priprema nizom novih proizvoda, poput nedavno registriranog biogeneričkog eritropoetina (EPO), odnosno lijeka za stimulaciju proizvodnje eritrocita.



Hina