Info servis

Visoke cijene nafte pritisnule europske dionice

Cijene europskih dionica u četvrtak su pale nakon što je jačanje uragana Rita koje je potaknulo rast cijena nafte do 68 dolara obnovilo zabrinutosti u pogledu rasta energetskih troškova za kompanije.

Londonski Ftse indeks iznosio je oko podneva 5.369 bodova, u minusu 0,01 posto. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku od 0,64 posto, spustivši se na 4.843 bodova.

Na strani onih koji su objavili poslovne rezultate izdvaja se Pernod Ricard, proizvođač pića, koji je izvijestio o manjoj od očekivanja neto dobiti u prvom polugodištu, kao i da je sklopio 100 milijuna eura težak ugovor s tvrtkom SPI oko distribucije votke branda Stolichnaya. Pernodove su dionice oslabile 3,74 posto.

"Organski rast u operativnoj dobiti kod vina i žestokih pića na gornjoj je granici tvrtkinih procjena od šest do osam posto, no na donjoj je ako gledamo procjene analitičara", kazao je jedan analitičar.

Tvrtka Smiths, s područja svemirske industrije, izvijestila je o rastu operativne dobiti od gotovo 17 posto. Njezine su dionice pojeftinile 1,7 posto.

Na strani gubitnika bile su i dionice njemačkog reosiguravatelja Munich Re-a, koje su oslabile 1,7 posto uslijed zabrinutosti da bi povećane rezerve za štete izazvane američkim uraganima mogle dovesti do objave upozorenja o dobiti, kazali su trgovci. Približavanje novog uragana Rite Meksičkome zaljevu nakon što je isti nedavno poharala Katrina, zaprijetivši teksaškim naftnim rafinerijama, potaknulo je jačanje cijena nafte prema 68 dolara.

Rast cijena nafte uvijek je loša vijest za tržišta dionica budući da potiče zabrinutosti glede korporativnih zarada i osobne potrošnje koji bi mogli trpjeti posljedice skupe nafte.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,5 posto, spustivši se na 13.128 bodova.

Hina