Info servis

Jednostavni propisi za poduzetnike potiču otvaranje radnih mjesta

Zemlje koje imaju jednostavne i jasne poslovne propise stvaraju više radnih mjesta od onih koje to nemaju, konstatirala je Svjetska banka u svom godišnjem Izvješću o uvjetima poslovanja u 2006.

Po tome izvješću, u Novom Zelandu, Singapuru i Sjedinjenim Državama najlakše je otvoriti i voditi tvrtku. Siromašnije zemlje, posebice u Africi, pokazale su se nepovoljnije za poslovanje kompanija zbog visokih korporativnih poreza i goleme birokracije.

Prema indeksu o uvjetima poslovanja, od ukupno 155 zemlja najlošije su rangirane Demokratska Republika Kongo, Burkina Faso i Srednjeafrička Republika. Ratom pogođeni Irak nalazi se na 114. mjestu, a Afganistan na 122.

Banka je istaknula da komplicirani regulatorni sustavi često sprečavaju malim poduzećima da se prošire u formalno gospodarstvo i otvaraju nova radna mjesta, te otvaraju mogućnosti za mito. "Tamo gdje su propisi skupi i zahtjevni, poduzeća često posluju u neformalnom gospodarstvu te ostaju mala stvarajući tek nekolicinu radnih mjesta", kaže se u izvješću.

Istodobno ističe se da su jednostavniji propisi kompatibilni s zaštitom radne snage i nekim vladinim nadzorom. "Sve vodeće zemlje reguliraju poslovanje, no to čine na manje skuplji i manje zahtjevan način", ističe Svjetska banka, dodajući da su nordijske zemlje i socijalno demokratske zemlje poput Kanade i Njemačke rangirane visoko prema indeksu uvjeta poslovanja.

"Reformatori ne moraju birati između lakšeg poslovanja kompanija i pružanja socijalne zaštite. One mogu imati oboje", kaže se u tome izvješću.

Izvješće se temelji na pokazateljima kao što su vrijeme potrebno za pokretanje nove tvrtke, za izdavanje raznih dozvola, zapošljavanje i otpuštanje, registraciju imovine i dobivanje kredita. Procjenjuje se i zaštita ulagača, porezi, prekogranična trgovina, ispunjavanje ugovora i uvjeti zatvaranja tvrtke.

Francuska, unatoč tome što se nalazi među prvih 10 zemlja prema uvjetima pokretanja poslovanja, rangirana je na 44. mjestu iza Jamajke zbog slabe registracije imovine, pristupa kreditima i slaboj fleksibilnosti tržišta rada. Slabe pokazatelje imaju i zemlje s brzo rastućim gospodarstvom poput Kine koje je zauzela 91. mjesto, Indonezije na 115. mjestu i Indije na 116.

Srbija i Crna Gora, koja je prema indeksu rangirana na 92. mjestu, istaknuta je zbog smanjenja vremena i novaca potrebnih za otvaranje poduzeća. Pohvaljen je i Egipat, na 141. mjestu, zbog ubrzavanja carinske procedure i 119. rangirani Brazil zbog poboljšanja stečajnog zakona.

Ruanda, rangirana na 139. mjestu, napravila je važan korak poboljšavši kreditne i carinske postupke za poduzeća. To je potaknuo ostale zemlje u Africi da razviju slične strategije stvaranja i zaštite domaćih radnih mjesta.

"Mnoge afričke zemlje koje očajnički trebaju nova poduzeća i radna mjesta riskiraju daljnji pad iza zemalja koje su pojednostavile regulaciju i učinile svoju ulagačku klimu povoljnijom za poduzeća", kazao je glavni ekonomist IFC-a, podružnice Svjetske banke za promicanje privatnih ulaganja, Michael Klein.

Hina