Info servis

Nove višegodišnje najviše razine cijena europskih dionica

Cijene europskih dionica zabilježile su u srijedu nove najviše razine u posljednje tri godine zbog olakšanja na tržištu nakon odluke američke središnje banke Fed o umjerenom tempu podizanja kamatnih stopa, a uzlazni su trend poduprli i solidni rezultati poslovanja njemačkog osiguravatelja Allianza i drugih tvrtki.

Londonski Ftse indeks ojačao je do podneva za 0,32 posto na 5.380 bodova. Frankfurtski DAX indeks dobio je ne vrijednosti gotovo 0,9 posto, dosegnuvši 4.952 boda.

Američki Fed očekivano je 10. put zaredom podigao ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, na 3,5 posto. Održao je i svoje obećanje da će zaoštravati monetarnu politiku "odmjerenim tempom", pruživši podršku dionicama i državnim obveznicama na Wall Streetu.

"Sukladno očekivanjima Fed-ovo je Vijeće za operacije na otvorenom tržištu povećalo kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, no dobre su vijesti te što će vjerojatno nastaviti s nježnim pristupom, umirivši poneke zabrinutosti da će se Fed naći na kušnji da agresivnije podigne kamatne stope", kazao je Mark Chesterman iz tvrtke IG Index.

Među kompanijama koje su objavile svoje poslovne rezultate dominirale su one njemačke, predvođene Allianzom koji je izvijestio o rastu neto dobiti u drugom tromjesečju za 64 posto, nadmašivši očekivanja analitičara. Njegove su dionice stoga skočile 3,2 posto

Očekivanja je nadmašila i njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa, objavivši da je u prvom polugodištu zabilježila operativnu dobit od 253 milijuna eura, što je 220 milijuna više u usporedbi s istim razdobljem godine ranije. Podigla je i procjene operativne dobiti za cijelu godinu, potaknuvši jačanje svojih dionica za 3,5 posto.

No na strani rijetkih gubitnika našao se najveći svjetski proizvođač čelika Mittal Steel, čije su dionice potonule sedam posto nakon što je izvijestio do padu dobiti u drugom tromjesečju i predvidio pad zarade u trećem tromjesečju.

Indeks Tokijske burze Nikkei skočio je 1,7 posto, dosegnuvši 12.098 bodova - najvišu razinu od prošlogodišnjeg travnja, uslijed rasta povjerenja u gospodarski oporavak Japana koji je potaknuo veće kupovine dionica.



Hina