Info servis

Varteks: restrukturiranjem smanjen gubitak

Varaždinska tekstilna industrija Varteks u prvoj polovici ove godine ostvarila je gubitak od 12,9 milijuna kuna, što je za milijun kuna manje od gubitka ostvarenog u istom razdoblju prošle godine, objavili su danas iz Varteksa.

Po konsolidiranom izvješće o poslovanju, Varteks Grupa, koju čini ukupno 10 tvrtki, iskazala je gubitak u visini od 12,4 milijuna kuna, a obzirom na trenutno loše trendove u tekstilnoj industriji, te opsežan proces restrukturiranja tvrtke koji je u tijeku ostvareni rezultat je zadovoljavajući, navodi se u izvješću koje prenosi Varaždinska burza.

Manji gubitak samog Varteksa u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ostvaren je znatnim smanjenjem rashoda, koji su smanjeni za 34 milijuna kuna, odnosno 13,5 posto u odnosu na prošlu godinu, kao rezultat procesa restrukturiranja i pojačane kontrole troškova na svim razinama u društvu.

Gubitak varaždinske tvrtke, navodi se u izvješću, smanjen je unatoč smanjenju prihoda na poslovnoj razini zbog recesije u europskim zemljama i pojačanog ulaska konkurencije iz Kine i istočnih zemalja.

Tako je i rezultat iz poslovne aktivnosti u šestom mjesecu ove godine prvi puta pozitivan i iznosi 2,4 milijuna kuna.

Ukupne zalihe Varteksa na kraju lipnja ove godine iznosile su 141,9 milijuna kuna što je 13,6 posto ili 14,6 milijuna kuna manje u odnosu na isto vrijeme lani, što je također rezultat provedbe procesa restrukturiranja i boljeg upravljanja zalihama.

Restruktriranje ino tržišta u drugom kvartalu ove godine također pokazuje pozitivan trend, pa je tako u Veliku Britaniju je u prvih šest mjeseci izvezeno proizvoda u vrijednosti 3,6 milijuna eura ili 7,5 posto vipe u odnosu na isto razdoblje lani.

Daljnji koraci restrukturiranja, kažu u Varteksu, uključuju daljnju kontrolu troškova, analizu svih postojećih poslovnih ugovora i pronalaženje rješenja za nepovoljne ugovore, analizu ugovora s dobavljačima roba i usluga, identifikaciju i eliminaciju nepotrebnih troškova, naplatu svih potraživanja te novu strategiju upravljanja imovinom.

U Varteksu se u 2005. godini intenziviranju i aktivnosti s ciljem smanjenja gubitka i povećanja prihoda tvrtke, poput daljnjeg angažiranja neiskorištene imovine kroz prenamjene, a ustrajat će se i na započetoj strategiji unapređenja maloprodaje otvaranjem velikih "multi brand shopova" u Rijeci i Zagrebu.



Hina