Info servis

Francuski referendum i dalje pogađa cijene europskih dionica

Francusko odbijanje europskog ustava i u utorak, drugi dan za redom, pogodilo je poslovanje europskih burzi.

Londonski Ftse indeks spustio se do podneva 0,08 posto, na 4.982 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,3 posto, na 4.465 bodova. Pariški CAC izgubio je 0,2 posto na vrijednosti, pa iznosi 4.130 bodova.

Trgovci dionicama ističu da je reakcija ulagača na francusko 'ne' europskom ustavu prigušena, no da jačaju očekivanja o tome da će Britanija odgoditi svoj plan o provođenju referenduma o ustavu EU-a. Negativni efekt takve odluke Francuza ipak je najjači na deviznim tržištima, gdje euro trpi velike gubitke, ističu oni.

Izvješće Europske komisije o pogoršanju gospodarske i poslovne klime dodatno je bacilo sjenu na gospodarsku izvedbu eurozone, koju ionako muče visoke stope nezaposlenosti i skupa nafta.

Među većim gubitnicama ističe se dionica proizvođača robe široke potrošnje Unilevera, koja je oslabila 1,5 posto budući da joj je smanjen investicijski rejting zbog gubitka tržišnog udjela u SAD-u. Spustile su se značajnije i dionice farmaceutske industrije, no one banaka i telekoma bile su neznatno više.

Dionica francuske inženjerske skupine Alstom značajnije je porasla nakon što je ta kompanija izvijestila o nižem gubitku za prošlu poslovnu godinu te ponovila da ove godine očekuje poslovanje s dobiti.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao je 0,09 posto, na 11.276 bodova.

Hina