Info servis

Pula: potpisan ugovor za gradnju ribarskih brodova

U pulskom brodogradilištu "Tehnomont" danas je svečano potpisan ugovor za gradnju četiriju brodova iz državnog programa obnove i modernizacije ribarske flote koju dijelom financiraju resorna ministarstva.

Po riječima direktora brodogradilišta Miljenka Brnića time će brodogradilište svoju stotu obljetnicu rada započeti izgradnjom četiri nova broda i to dvije kočarice, dužine 25 metara za riječke naručitelje i dvije plivarice, duge 34 metra za splitske naručitelje.

Državni tajnik Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Branko Bačić kazao je kako je do sada sklopljeno više od 12 ugovora za gradnju brodova po programu obnove i modernizacije ribarske flote.

Prema tom bi se programu u Hrvatskoj u narednih nekoliko godina trebalo izgraditi pedesetak novih brodova za lov plave ribe u Jadranu i na Mediteranu, u što bi trebalo biti uloženo 45 milijuna eura.

Državna potpora obuhvaća 30 posto ugovorene cijene plovila, dok je naručitelj obvezan osigurati financiranje ostatka od 70 posto ugovorene cijene, i to najmanje 10 posto iz vlastitih izvora, a do 60 posto putem kredita HBOR-a i/ili poslovne banke na rok otplate do 15 godina.

U financiranju državne potpore od 30 posto sudjeluju ministarstva poljoprivrede, mora i gospodarstva, svako sa po 10 posto.

Početak izgradnje danas ugovorenih brodova dodatno će pospješiti poslovanje brodogradiliša Tehnomont koje se na ovom području održalo od 1905. godine, istaknuo je Miljenko Brnić.

Sadašnje poslovanje ovog brodogradilišta poboljšala je i zgradnja izletničkog broda "Akvarijum", koji je danas predstavljen, a primat će 120 izletnika te s vožnjom započeti u lipnju.

Budući rad "Tehnomonta", rečeno je, temeljit će se, uz ostalo, na izgradnji novih brodova do pedesetak metara dužine, remontu i rekonstrukciji svih vrsta brodova.

Hina