Info servis

HBOR: u programu pripreme turističke sezone do sada 10 milijuna kuna kredita

Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) je po svom novom, ove godine pokrenutom Programu kreditiranja pripreme turističke sezone, do sredine svibnja odobrila 10 milijuna kuna kredita, a poslovne banke, kako se doznaje iz HBOR-a, najavljuju i pristizanje novih zahtjeva.

Budući se radi o kreditnom programu koji od ove godine omogućuje (re)financiranje obrtnih sredstava odnosno nabave hrane, pića i sitnog inventara od domaćih proizvođača iz HBOR-a kažu kako veći interes za te kredite očekuju u nadolazećim mjesecima.

U vezi dosadašnjeg odaziva na taj program iz HBOR-a ocjenjuju da će hotelskim tvrtkama, koje u većini imaju već uhodani način nabave proizvoda, ipak trebati neko vrijeme da se u nabavi usmjere ka domaćim proizvođačima i prepoznaju prednosti tog programa u povoljnim kamatnim stopama (na godišnjoj razini iznosi 2 i 4 odnosno 6 posto).

Pritom podsjećaju da svaka tvrtka, ustanova ili obrtnik koji najmanje 30 posto prihoda ostvaruje neposrednim izvozom, izvozom preko posrednika ili koji u najmanje istom postotku ostvaruje prihode od noćenja inozemnih gostiju, ima status izvoznika. Korisnici kredita koji udovoljavaju tom načelu dobivaju kreditna sredstva uz kamatu od 4 posto, a ako uz to još ulažu na otoke ili u područja posebne državne skrbi kamata iznosi 2 posto na godišnjoj razini. Za sve ostale gospodarstvenike kamata je 6 posto, pri čemu dodaju da do sada u turizmu nije bilo gospodarstvenika koji ne udovoljavaju statusu izvoznika.

Taj će program kreditiranja HBOR, kako napominju, nastaviti i u narednim godinama, jer time žele pridonijeti jačem povezivanju i suradnji domaćih proizvođača s hotelijerima. U vezi toga očekuju i kako će pripreme za iduću turističku sezonu (2006.) početi već na jesen.

Po svojim drugim kreditnim programima za turizam iz HBOR-a ističu da je do sada ove godine po Programu kreditiranja potpore turističkom sektoru odobreno oko 295 milijuna kuna kredita za investicijska ulaganja hotelsko-turističkih tvrtki.

U sklopu programa "Poticaj za uspjeh" pak, kojeg HBOR zadnje dvije godine provodi u suradnji s Ministarstvom mora, turizma, prometa i razvitka, Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva te Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, u prva četiri mjeseca ove godine odobreno 53 milijuna kuna kredita.

Iz HBOR-a naglašavaju i da su ukupno ove godine u financiranje turističkog sektora planirali usmjeriti 335 milijuna kuna, što će, kako je vidljivo iz navedenih podataka, biti premašeno. Dodaju i da je odaziv velikih turističkih tvrtki, ali i malog i srednjeg poduzetništva, ove godine veći nego u prethodnim godinama.

Ipak u HBOR-u smatraju kako bi taj broj trebao biti još bolji, budući turizam, koji daje značajan doprinos povećanju i jačanju hrvatskog izvoza, ima u njihovom poslovanju važno mjesto. Stoga će i dalje, kažu, nastojati biti snažna podrška kako malim i srednjim tako i velikim hotelskim tvrtkama.

Hina