Info servis

Karačić o kritikama zbog kašnjenja plinovoda Pula-Karlovac

Direktor tvrtke Plinacro Darko Karačić izjavio je danas kako bi, ako ikako bude moguće, plinovod Pula-Karlovac mogao biti završen do konca ove godine, te je pozdravio uključivanje premijera Ive Sanadera u projekt plinofikacije.

Bilo je poteškoća u dijelu lokalnih zajednica kroz koje prolazi plinovod, stvar je ocjene jesmo li mogli učiniti više ili ne i u tome je vjerojatno i razlog eventualnog nezadovoljstva, kazao je Karačić koji je danas s predstavnicima poslovne udruge domaćih tvrtki potpisao ugovor o izgradnji magistralnog plinovoda Zagreb istok-Kutina.

Premijer Ivo Sanader, tijekom nedavnog posjeta platformi Ivana A u sjevernom Jadranu, izrazio je nezadovoljstvo radom čelništa Plinacro-a, podsjetio je i na probleme s lokalnim zajednicama kroz koje plinovod treba proći, te najavio da će osobno preuzeti nadzor nad projektom plinofikacije.

"Premijer je korektan i pragmatičan političar, zna zašto je nešto izjavio, nije na meni da komentiram situaciju i okolnosti u kojima je to rečeno", izjavio je danas Karačić.

Pozdravio je uključenje premijera u projekt plinofikacije, jer se time pokazuje da je to stvarno projekt od interesa za Hrvatsku što se, kaže, na lokalnoj razini ističe, ali je često pitanje da li se tomu daje i tolika važnost.

Karačić je ustvrdio da Plinacro korekto i pošteno, u okvirima zadanih rokova izvršava svoje zadaće predviđene Strategijom energetskog razvitka i Planom razvoja plinskog transportnog sustava 2002.-2011.

Plinacro se za sada uglavnom drži rokova u okvirima onoga što je moguće, kazao je.

Optimistično, ako ikako bude moguće, plinovod (od čvorišta Pula do Karlovca) završili bi do konca ove godine, kazao je Karačić.

Plinacro je, nakon što je lokacijska dozvola za plinovod od točke Vodnjan-Marčana do Karlovca postala punovažna krajem travnja, u fazi rješavanja svih potrebnih radnji i dokumenata za ishođenje građevinske dozvole, objasnio je.

Poseban je problem lokacija plinskog čvorišta (terminala) Pula, a prema informacijama koje ima Karačić, prostorni je plan Istarske županije prošao proceduru u Ministarstvu prostornog uređenja, daljnja procedura je da ga potvrdi županijska skupština, a nakon što se objavi u glasilu županije postaje punovažan.

Plinovod Pula-Karlovac omogućit će da se plin s polja sjevernog Jadrana transportira u kontinentalni dio Hrvatske, te bi trebao omogućiti normalnu opskrbu svih potrošača i tijekom zime.

No, pozivajući se na Strategiju energetskog razvitka, Karačić tvrdi da plinovod nije problem opskrbe hrvatskog tržišta prirodnim plinom, nije to bio ni ove, a ne može biti ni eventualni problem iduće zimske sezone.

U toj Strategiji u razdoblju do 2007. nisu predviđeni nikakvi manjkovi plina na hrvatskom tržištu, dapače, predviđeni su određeni viškovi. Zbog toga je izgradnja plinovoda predviđena za konac 2005. kako bi se zadovoljilo zahtjevu da se u 2006. plin transportira s polja sjevernog Jadrana na kopno, kazao je Karačić.

Smatra da plinovod sam po sebi neće riješiti probleme koji se javljaju. Da bi se ti problemi riješili i tržište bilo izbalansirano potrebno je izgraditi novo skladište prirodnog plina (za sada postoji samo podzemno skladište Okoli), što je Strategijom predviđeno za 2007., objasnio je.

Hina