Info servis

Porast dobiti Commerzbanke za 61 posto

Njemačka banka Commerzbank izvijestila je u utorak o konsolidiranom neto profitu od 395 milijuna eura u prvom ovogodišnjem tromjesečju, gotovo 61 posto više nego lani u istom razdoblju.

Banka je ostvarila znatan profit od trgovanja vrijednosnicama i visoku zaradu od ulaganja zahvaljujući uzletu na tržištima. Dobit prije oporezivanja uvećana je gotovo 27 posto na 541 milijun eura

U svom privremenom izvješću banka je naznačila da je neto profit u prvom tromjesečju premašio ukupni prošlogodišnji uslijed prodaje udjela u kompanijama Man i Unibanco. Zarada od trgovanja vrijednosnicama iznosila je 262 milijuna eura, što je 16,6 posto manje u odnosu na prvo tromjesečje 2004. zbog restrukturiranja investicijskih operacija.

Predsjednik banke Klaus-Peter Mueller upozorio je da s obzirom na trenutne teške poslovne uvjete, rezultate prvog tromjesečja "ne bi trebalo projicirati na cijelu godinu". Gospodarski izgledi postali su pesimističniji, pa tako Njemačka očekuje rast BDP-a od najviše jedan posto "zbog čega je malo vjerojatno da će to proizvesti bilo kakve pozitivne impulse za nas", rekao je.

Hina