Info servis

Najveći skok vrijednosti Dow Jonesa u zadnje dvije godine

Njujorški Dow Jones indeks u četvrtak je na Wall Streetu ostvario najveći dnevni skok svoje vrijednosti u protekle dvije godine nakon što je izvješće iz regionalne podružnice američke središnje banke Fed u Philadelphiji umanjilo zabrinutosti oko gospodarskog usporavanja u SAD-u.

Vrijednost Dow Jonesa porasla je čak 206 bodova ili 2,06 posto, na 10.218 bodova. Riječ je o njegovom najvećem skoku od početka travnja 2003. Tehnološki Nasdaq poskočio je 2,5 posto, na 1.962 boda.

"Solidne zarade korporacija, odsustvo inflatornih pritisaka i okidač iz Fed-a otvorili su branu ulaganjima", ocijenio je raspoloženje na tržištu John Caldwell, glavni investicijski strateg pri McDonald Financial Gorupu.

Podružnica Feda u Philadelphiji izvijestila je o porastu poslovne aktivnosti s ožujskih 11,4 na 25,3 boda, više nego su analitičari očekivali. To izvješće ublažilo je zabrinutosti ulagača oko usporavanja američkog gospodarskog rasta.

Dodatno, proizvođač mobitela Motorola i kompanija za dostavu pošiljki UPS pomogle su dobrom raspoloženju objavom svoje optimistične procjene poslovanja. Dobro je odjeknula i vijest o spajanju njujorške burze s elektroničkim tržištem Archipelago Holdings, kojem su cijene dionica ojačale čak 66 posto.

Ipak, neki ulagači pokazuju skepsu prema najnovijem snažnom uzletu cijena dionica nakon brojnih dana oštrih promjena trenda. "Još očekujem prodaje", kazao je Tim Heekin, iz investicijske banke Thomas Weisel Partners.

Na europskim burzama cijene dionica tek su se neznatno mijenjale budući je pad cijena dionica energetskih kompanija nadomjestio snažan rast cijena dionica tehnološke kompanije Nokije i softverskog giganta SAP-a. Londonski Ftse indeks tako je oslabio 0,05 posto, na 4.819 bodova. Frankfurtski DAX istodobno je porastao 0,4 posto, na 4.193 boda.

Hina