Info servis

CeBIT: 6.270 izlagača iz 69 zemalja

U Hannoveru je danas s radom počeo najveći sajam informacijske i telekomunikacijske tehnologije, 19. CeBIT 2005, koji je na izložbenoj površini od 310 tisuća četvornih metara u 30 paviljona okupio 6.270 izlagača iz 69 zemalja svijeta.

Više od polovice izlagača došlo je izvan Njemačke, gledano po svjetskim regijama najviše ih je iz Azije, a po zemljama iz Tajvana, Kine, SAD-a, Južne Koreje i Velike Britanije, dok je po sektorima najviše njih iz područja programskih rješenja i usluga, telekomunikacija i informatičke opreme.

Sajam je sinoć otvorio njemački kancelar Gerhard Schroeder koji je naglasio značaj IT industrije za razvoj gospodarstva u cijelom svijetu pa tako i u Njemačkoj, koja će ove godine u inovacije usmjeriti oko 100 milijardi eura.

Tijekom otvaranja CeBIT-a iznesena su i očekivanja ovogodišnjeg 3,7-postotnog rasta vrijednosti svjetskog ICT tržišta, koje bi prema istraživanju Europskog opservatorija za informatičku i telekom industriju (EITO) moglo dosegnuti 2.044 milijardi eura. Nastavak sličnih godišnjih porasta vrijednosti toga tržišta analitičari EITO-a predvidaju i do 2010.

Na CeBIT-u, koji se održava do 16. ožujka, bit će predstavljeni brojni novi proizvodi, usluge, napredne tehnologije i rješenja, koje su ove godine najviše fokusirane na poslovne korisnike, povezivanje odnosno umrežavanje platformi fiksne i mobilne tehnologije, prijenos glasa putem Interneta te digitalnu tehnologiju .

Već danas su brojne tvrtke, poput Samsunga, Fujitsu-a, JVC-a, Olimpysa, Nokie i drugih predstavile svoje novosti. Vrlo posjećenu konferenciju za novinare održao je i T-Mobile International, čiji je predsjednik Uprave Rene Obermann najavio tri glavne smjernice njihovog razvoja za ovu godinu - mobilni Internet, snižavanje cijena usluga te multimedijalne sadržaje za mobilnu telefoniju.

T-Mobile Grupa, koja posluje u 10-ak europskih zemalja i SAD-u, prošle je godine ostvarila 25 milijardi eura prihoda ili 10 posto više nego u 2003., dok je broj korisnika povećan za oko 13 posto, na 69,2 milijuna krajem 2004. U te podatke nisu uključeni poslovni rezultati toga operatera u Mađarskoj, Hrvatskoj, Slovačkoj i Makedoniji.

Hina