Info servis

Istraživanje DZS-a o prodajnim kapacitetima trgovine na malo

Novim istraživanjem o prodajnim kapacitetima u trgovini na malo, koje se provodi u veljači i ožujku ove godine, Državni zavod za statistiku (DZS) želi dobiti detaljne podatke o veličini, strukturi i teritorijalnom rasporedu maloprodajne mreže u Republici Hrvatskoj, objavili su danas iz DZS-a.

DZS, na osnovi redovitih istraživanja na bazi uzorka koje provodi, ocjenjuje da se trgovinom na malo u nas bavi oko 30.000 poslovnih subjekata, da ta djelatnost zapošljava oko 95.000 zaposlenih te da postoji oko 40.000 do 45.000 prodajnih mjesta za prodaju na malo.

Istraživanjem će se prikupiti podaci o broju prodavaonica i drugih oblika prodaje na malo te njihovim tipovima i trgovačkim strukturama, prodajnoj površini, površini priručnog skladišta, prometu i zaposlenima, i to sve do razine naselja kao najniže teritorijalne jedinice. Dobiveni podaci koristit će se za analizu stanja razvoja trgovine na malo, za analitičke podloge pri donošenju mjera razvoja te djelatnosti te za ocjenu položaja poslovnih subjekata na tržištu.

Trgovina na malo, podsjećaju, djelatnost je koja se danas suočava s drastičnim promjenama: enormnim porastom broja poslovnih subjekata, osobito malih, pojavom stranih trgovačkih lanaca, pojavom novih oblika trgovanja itd.

Novo istraživanje obuhvaća sve poslovne subjekte - pravne osobe i obrtnike koji obavljaju djelatnost trgovine na malo. Za izradu adresara korišteni su postojeći administrativni izvori podatka - Registar poslovnih subjekata Državnog zavoda za statistiku te datoteke Financijske agencije, Porezne uprave i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

U istraživanju će se koristiti izvještajna metoda. Nositelj je istraživanja Državni zavod za statistiku, a u provedbi sudjeluju i uredi državne uprave u županijama. U akciju će biti uključeno oko 200 sudionika.

DZS podsjeća da je 1989. bilo oko 20.000 prodavaonica. Od toga je 75 posto bilo klasičnih 10 posto samoposluživanja, 12 posto kiosci. Od ukupnog prometa u trgovini na malo 93 psoto bilo je ostvareno putem prodaje u prodavaonicama, od toga više od pola u klasičnim prodavaonicama. Na prodaju izvan prodavaonica otpadalo je samo sedam posto prometa.

Novo istraživanje, čiji se prvi rezultati očekuju krajem 2005, klasificirat će prodajna mjesta prema tipologiji Hrvatske gospodarske komore, i to tako da se dijele na dvije skupine - prodavaonice odnosno ostali oblici prodaje na malo, tj. prodaja izvan prodavaonica, navode iz DZS-a.

Hina