Info servis

Novo priopćenje južnokorejske središnje banke smirilo prodaje dolara

Nakon oštrog jučerašnjeg klizanja tečaja američkog dolara na deviznim tržištima, u srijedu je uslijedio njegov oporavak kako je južnokorejska središnja banka izvijestila da neće prodavati dolare, a razočarao je i indeks njemačke poslovne optimističnosti potkopavši izglede za daljnjim jačanjem eura.

Tečaj dolara jučer je potonuo na 1,3257 dolara prema euru, nakon što je južnokorejska središnja banka objavila da planira dugoročno diversificirati svoje četvrte po veličini devizne rezerve, od 200 milijardi dolara, iz američke u ostale međunarodne valute.

To je potaknulo velike prodaje dolara i najveći gubitak na njegovoj vrijednosti u jednome danu od prosinca lani, jer su ulagači pretpostavili da bi i druge velike središnje banke mogle poduzeti taj potez.

No, danas su južnokorejske monetarne vlasti objavile da njezini dugoročni planovi diversifikacije ne podrazumijevaju prodaju američke valute. Također, japanska središnja banka kazala je da ne planira svoje rezerve, najveće u svijetu, u visini gotovo 850 milijardi dolara, preusmjeriti u eure.

To je rezultiralo oporavkom dolara do podneva prema najvažnijim valutama. Tako euro stoji 1,3215 dolara, a britanska funta 1,9082 dolara.

"Tržište trguje na temelju špekulacija, umjesto čvrstih dokaza", izjavio je Shahab Jalinoos. "Jučer je dolar bio na udaru prodaja, a današnje najave iz Južne Koreje tržište su smirile".

Tečaj eura oslabio je i nakon što je njemački Ifo institut objavio svoj indeks poslovne optimističnosti koji je u veljači neočekivano oslabio na 95,5 bodova. To je potaknulo pitanja oko snage njemačkog oporavka, kojeg muči stagnacija domaće potrošnje, visoka nezaposlenost i sve slabije socijalne beneficije koje potkopavaju povjerenje potrošača.

Hina