Info servis

Dobre vijesti iz kompanija ograničile gubitke na europskim burzama

Dok su dealeri na europskim tržištima 'probavljali' snažne poslovne rezultate nekih kompanija, špekulacije o preuzimanjima i podizanja investicijskih rejtinga dionicama, cijene europskih dionica u ponedjeljak tek su se neznatno promijenile.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio blagih 0,05 posto, na 5.041 bod. Frankfurtski DAX indeks oslabio je također blagih 0,06 posto, spustivši se na 4.385 bodova.

Pozitivni komentari brokera o dionicama telekom sektora i špekulacije o ponudi za kupnju britanskog proizvođača pića Allied Domecq pomogle su održati cijene europskih dionica na najvišim razinama u posljednje više od dvije i pol godine, kažu dealeri.

Među dobitnicima se našao Allied Domecq, čije su dionice ojačale 3,36 posto, nakon što su britanski dnevni listovi objavili da je francuski proizvođač pića Pernod Ricard održao pregovore s američkim Fortune Brands, vlasnikom bourbona Jim Beam, oko moguće zajedničke ponude za britansku kompaniju. Dionice Pernoda oslabile su, pak, gotovo 0,4 posto.

Dionice britanske telekom grupe British Telecom ojačale su 1,19 posto nakon što je brokerska kuća Goldman Sachs podigla rejting njegovim dionicama, pod utjecajem prošlotjedne objave snažnih tromjesečnih rezultata.

Dobitke su ostvarile i dionice njemačkog proizvođača ThyssenKruppa, oko 0,4 posto, dosegnuvši 16,99 eura - najvišu razinu od siječnja 2004. Naime, u svojem je priopćenju tvrtka objavila da je njezina dobit u zadnja tri mjeseca prošle godine dosegnula 275 milijuna eura, što je za 175 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Na strani rijetkih gubitnika našle su se dionice francuske energetske grupe Total, nekih 0,4 posto, iako je izvijestio o 17-postotnom povećanju prihoda u 2004. uslijed visokih cijena nafte, na ukupno 122,7 milijardi eura.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je gotovo 0,7 posto, na 11.632 boda.

Hina