Info servis

Kalmeta će objaviti i ugovor s DT-om iz 1999.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta objavit će za otprilike 15 do 20 dana sažetak Ugovora između Republike Hrvatske i Deutsche Telekoma (DT) iz 1999. godine, kojima je DT stekao prvih 35 posto dionica Hrvatskih telekomunikacija (HT), izvijestili su danas iz Ministarstva.

Izrada sažetka toga ugovora je u tijeku, a javnosti će biti predstavljen, napominju iz Ministarstva, čim se dovrši.

Ministar Kalmeta je, kako se doznaje, ugovor sa DT-om iz 1999. odlučio objaviti zbog zanimanja javnosti, te nakon što je jučer, 27. siječnja, javnosti predstavio sažetke tri ugovora sa DT-om iz 2001.

Ugovorom potpisanim u listopadu 1999. DT je postao strateški partner HT-a, otkupivši od Republike Hrvatske 35 posto dionica HT-a za 850 milijuna američkih dolara.

To je bila prva faza privatizacije nacionalne telekomunikacijske tvrtke HT-a, dok je druga faza dovršena u listopadu 2001. potpisivanjem drugog ugovora sa DT-om. Tada je DT otkupio dodatnih 16 posto dionica HT-a za 500 milijuna eura, čime je postao vlasnikom 51 posto dionica HT-a.

Oba ugovora nisu nikada, ni u cjelosti ni u dijelovima, do ove godine objavljivani u javnosti, jer su se ugovorne strane obvezale na povjerljivost/tajnost te poslovne transakcije.

No, kako su objavu tih ugovora u više navrata tijekom zadnjih godina tražili saborski zastupnici, pojedine udruge, sindikati, stručnjaci, a i zbog zanimanje šire javnosti, hrvatska je Vlada putem resornog Ministarstva odlučila objaviti sažetke tih ugovora.

Ministarstvo je pak za izradu sažetaka tih ugovora, odnosno dijelova koji se smiju i mogu objaviti, angažiralo odvjetničku kuću iz Zagreba.

Hina