Info servis

Loše zarade spustile Dow Jones indeks

Loše zarade kompanija poput industrijskog konglomerata Caterpillar pritisnule su u četvrtak cijene dionica na Wall Streetu, pa je zaustavljen dvodnevni oporavak vrijednosti Dow Jones indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,3 posto, na 10.467 bodova. Tehnološki Nasdaq istodobno je nastavio rast, ojačavši 0,05 posto, na 2.047 bodova.

Dionica proizvođača građevinske opreme Caterpillara pojeftinila je pet posto, povukavši naniže i cijene dionica ostalih u tome sektoru, nakon što kompanija nije svojom tromjesečnom zaradom ispunila očekivanja tržišta.

Tehnološko tržište, međutim, nastavilo je redati dobitke, potpomognuto jačanjem cijena Cisco Systemsa. Nakon zatvaranja burzi, Microsoft je izvijestio o boljoj od očekivanja dobiti i rastu prihoda, što je ojačalo njegove dionice u elektroničkoj trgovini za jedan posto.

Tijekom trgovine najviše su u fokusu bila izvješća korporacija o zaradama u zadnjem lanjskom tromjesečju, a jučer je bio po tome pitanju sam vrhunac sezone izvješćivanja.

"Općenito gledajući, bilo je to tromjesečje puno izazova. U većini slučajeva poslovne zarade bile su usklađene s očekivanjima", kazao je Jack Caffrey, strateg pri JP Morgan Stanleyu.

Odobrovoljeni dobrim procjenama poslovanja iz Nokie i AstraZenece ulagači na europskim burzama u četvrtak su podigli cijene dionica na najviše razine u dvije i pol godine. Londonski Ftse indeks poslovanje je završio na 4.853 bodova, ojačavši 0,13 posto. Frankfurtski DAX porastao je 0,05 posto, na 4.216 bodova.

Hina