Info servis

Blago jačanje europskih burzovnih indeksa

Zahvaljujući skoku cijena dionica rudarskih kompanija, europske burze u petak su ostvarile dobitke unatoč novom poskupljenju nafte.

Do podneva je londonski Ftse indeks porastao 0,3 posto, na 4.813 bodova. Frankfurtski DAX poskočio je 0,2 posto, na 4.219 bodova.

Najveće blue-chip dobitnice bile su dionice rudarskih kompanija budući je Deutsche Bank podigla svoja očekivanja raspona cijena u kojem će se kretati njihove dionice uslijed snažnih procjena rasta potražnje za sirovinama. Dionica Xstrate poskupjela je tri posto, a BHP Billitona i Rio Tinta za više od 2,5 posto.

Iako su cijene dionica u prosjeku ojačale, na tržištu nema jasnih smjernica. Naime, snažan skok cijena nafte na najviše razine u proteklih šest tjedana potaknuo je zabrinutost ulagača na europskim burzama da će viši energetski troškovi pritisnuti korporativne dobiti. No, to je pomoglo jačanju cijena dionica naftnih kompanija, tako da je BP dobio jedan posto na cijeni dionica, a Shel 0,3 posto.

Najveći gubitnik bio je njemački proizvođač računalnih komponenti Epcos ustvrdivši da neće ostvariti ovogodišnje planirane poslovne rezultate. To je cijene njegovih dionica spustilo za 7,4 posto.

No, slika tehnološkog sektora nije bila univerzalno crna. Dionice Philipsa i Ericssona ojačale su nakon što je Samsung predvidio ove godine snažan preokret u svojem poslovanju. "Samsung je bio krajnje optimističan oko 2005", kazao je David Bulk, iz Cantor Indexa.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao je 0,7 posto, na 11.438 bodova.

Hina