Info servis

Blagi dobici na europskim burzama

Nakon uzleta cijena na Wall Streetu te dobrih vijesti iz Reutersa koje su potaknule ulaganje u dionice medija, europski burzovni indeksi u četvrtak su ostvarili dobitke na vrijednosti.

Do podneva je londonski Ftse indeks dobio skromnih 0,06 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.786 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,04 posto, na 4.210 bodova.

Vodeća svjetska novinska agencija Reuters objavila je kako očekuje da nakon tri godine pada prihoda, njihov pad u prvom tromjesečju uspori, što je ojačalo njezine dionice za 3,2 posto i potaknulo ulaganja u dionice medijskih kuća.

Ojačale su i dionice maloprodajnih tvrtki od 1,3 do 1,5 posto, kako sve više njih najavljuje bolje poslovne rezultate. Dionice proizvođača čelika Arcelora i Corusa poskupjele su nakon što je njihov rival iz Južne Koreje izvijestio o udvostručenoj tromjesečnoj zaradi zahvaljujući snažnom rastu cijena čelika.

No, pale su cijene dionica njemačkog proizvođača čipova Infineona, pošto je upozorio da očekuje nižu dobit i prihode. "Infineon je bio razočarenje, no osjećamo da bi to upozorenje moglo biti ukalkulirano u cijenu njegovih dionica", kazao je jedan trgovac.

Ulagači čekaju na priopćenje sa zasjedanja Europske središnje banke (ECB). Ekonomisti očekuju da će Banka ostaviti ključnu kamatnu stopu na dva posto. "Gospodarska situacija je takva da ECB nema prostora za nove poreze. Posreduje dojam da bi rado podigla kamatne stope no gospodarstvo je još preslabo da bi podnijelo zaoštravanje monetarne politike", kazao je ekonomist Commerzbanke Peter Dixon.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je oslabio 0,8 posto, na 11.358 bodova.

Hina