Info servis

Jačanje cijena nafte blago spustilo europske burzovne indekse

Porast cijena nafte potaknuo je u ponedjeljak gubitke na europskim tržištima dionica no snažniji dolar ograničio je pad cijena, tako da su burzovni indeksi ostali blizu najviših razina u proteklih 30 mjeseci.

Do podneva je londonski Ftse indeks oslabio 0,4 posto, na 4.837 bodova. Frankfurtski DAX spustio se 0,5 posto, na 4.294 boda.

Cijene nafte na američkom tržištu idu prema 46 dolara po barelu zbog zabrinutosti da će hladnije vrijeme potaknuti veću potražnju za gorivom i to u vrijeme kada su zalihe lož ulja niske, a sabotaže paraliziraju iračke naftne operacije.

Gubitke na dionicama ograničilo je stabiliziranje tečaja dolara na najvišoj razini prema euru u zadnjih sedam tjedana, što je dalo poticaja kupovini dionica europskih izvoznih kompanija.

Najviše je oslabila dionica banke Standard Chartered, 3,4 posto, pošto je prodala za milijardu funti vrijedne dionice kako bi mogla financirati kupovinu Korea First Bank. S druge, najveća blue-chip dobitnica bila je dionica Barclays banke, za gotovo dva posto, na temelju izvješća da pregovara s američkim konkurentom Wells Fargo o spajanju, čime bi nastao financijski div težak 180 milijardi dolara.

Sezona objave tromjesečnih poslovnih rezultata korporacija na europskim burzama započet će tek krajem siječnja. Ulagači, željni bilo kakvih smjernica, stoga nestrpljivo očekuju prve poslovne rezultate američkih korporacija, koji se očekuju već ovoga tjedna. U svakom slučaju, ovogodišnje uvođenje više standardiziranog i globalnog računovodstvenog sustava europskim će ulagačima jako otežati praćenje poslovnih izvješća.

"U ovome će tromjesečju, zbog promjena u računovodstvenim pravilima, biti neuobičajeno teško usporediti američka poslovna izvješća s europskima", ustvrdio je Clive McDonnell, strateg pri Standard&Poor'su.

Tokijska burza danas nije radila zbog državnog praznika.

Hina