Info servis

Agrokoka Nova: nema nestašice jaja

U Hrvatskoj se godišnje, po procjenama, proizvede između 500 i 600 milijuna jaja, a godišnja se potrošnja kreće oko 540 milijuna, iz čega se može zaključiti kako nema govora o nestašici jaja, kazao je danas direktor Agrokoka Nove Josip Šošić.

Dojam o nestašici, po njegovom je mišljenju stvoren zbog propasti nekih manjih proizvođača uzrokovanih visokim cijenama stočne hrane zbog prošlogodišnje suše.

Agrokoka Nova, koja zapošljava 65 djelatnika, godišnje proizvodi 42 milijuna jaja, a u pogonu ima 140 tisuća nesilica, rekao je Šošić. Pojasnio je da je riječ o tvrtki nastaloj prije nešto više od godinu dana kada je Tvornica stočne hrane Poljoprerada preuzela pogon Agrokoke u Hrvatskom Leskovcu.

Neto prihod tvrtke Agrokoka Nove u razdoblju od 1. prosinca 2003. do 1. prosinca 2004. iznosio je 18,5 milijuna kuna. Taj prihod omogućio je smanjenje gubitka, rekao je Šošić, te dodao da i u narednom razdoblju očekuje uzlazni pozitivni trend u poslovanju.

Šošić ističe da Agrokoka Nova nije nasljednik dugova Agrokoke, koja po njegovim riječima postoji još samo kao farma u Božjakovini na kojoj trenutno nema proizvodnje.

Najavio je u sljedeće dvije godine izgradnju novih proizvodnih pogona s modernom tehnologijom te da za 5 do 10 godina žele postići uspjeh nekadašnje Agrokoke.

Jedan od proizvoda u koji Agrokoka Nova polaže velike poslovne nade su jaja s organskim selenom i vitaminom E za koje Šošić ističe da veoma blagotvorno utječu na otpornost organizma i njegovu opću kondiciju. Ta jaja trebala bi se pojaviti u prodavaonicama od idućeg tjedna, a zbog svojih posebnih svojstava bit će 10 do 15 posto skuplja od običnih, kaže Šošić.

Hina