Info servis

Neto dobit Varaždinske banke u 2001. godini 66,5 milijuna kuna

Varaždinska banka, koja je članica Grupe Zagrebačke banke, u poslovnoj je 2001. godini ostvarila neto dobit u iznosu od 66,5 milijuna kuna, što je za 81,8 posto više nego u godini prije, a za 28,1 posto više od planirane dobiti za prošlu godinu.

Rezultati prošlogodišnjeg poslovanja Varaždinske banke izneseni su na današnjoj redovnoj Glavnoj skupštini te banke u Varaždinu.

Poslovna politika Varaždinske banke doživjela je tijekom 2001. preobražaj, što se manifestiralo u udostručenju dobiti, rekao je predsjednik Skupštine Radimir Čačić ističući dobre poslovne rezultate banke.

Predsjednik Uprave Mato Lukinić prošlu je poslovnu godinu ocijenio uspješnom, napominjući kako je Varaždinska banka potvrdila poziciju značajne članice Grupe.

Ukupna bilanca Varaždinske banke iznosila je krajem prošle godine 3,6 milijardi kuna ili 23,4 posto više nego na kraju 2000. godine. Povećanju bilance u znatno je mjeri doprinjeo rast deviznih depozita stanovništva u zadnjem tromjesečju lani zbog polaganja valuta zemalja eurozone i njihove zamjene u euro.

Na Skupštini je, između ostalog, istaknuto kako su tržišne prilike u 2001. odredile i kamatnu politiku Banke u smjeru korekcije aktivnih i pasivnih kamatnih stopa na plasmane pravnim osobama i stanovništvu. To je rezultiralo smanjenjem kamatne marže te snižavanjem cijene financiranja za klijente.

Ukupni su plasmani prošle godine zabilježili neto porast za 244 milijuna kuna ili 20 posto. Pritom su krediti građanima porasli za 15 posto, a pravnim osobama (u što nisu ubrojeni obrtnici) za 26 posto.

Ostvarena neto dobit iz prošlogodišnjeg poslovanja, prema prijedlogu Uprave i Nadzornog odbora, u cijelosti se rapoređuje kao zadržana dobit.

Hina