Info servis

Blago klizanje cijena dionica na europskim burzama

Cijene europskih dionica spustile su se u petak s najnovijih najviših razina u zadnje dvije i pol godine pod utjecajem oštrog pada cijena dionica proizvođača lijekova AstraZeneca.

Londonski Ftse indeks do podneva je oslabio 0,34 posto, na 4.719 bodova. Frankfurtski DAX indeks spustio se za 0,43 posto, na 4.215 bodova.

Na značajnom gubitku bile su dionice farmaceutske tvrtke AstraZenece, više od sedam posto, nakon što je ta britansko-švedska tvrtka objavila da su kliničke studije pokazale da njezin lijek Iressa za liječenje raka pluća nije pomogao spriječiti smrt pacijenata. Kompanija je imenovala i novog predsjednika uprave i potvrdila svoje procjene zarade za ovu godinu.

Cijene europskih dionica nakratko su tijekom jutra dosegnule najviše razine od srpnja 2002, nakon čega su se našle pod pritiskom slabljenja dionica AstraZenece. "Ovo je rast cijena dionica tipičan za kraj godine", izjavila je analitičarka Dresdner Kleinwort Wassersteina, Karen Olney.

Podršku jačanju dionica dijelom je pružio i najnoviji podatak o neočekivanom rastu poslovne optimističnosti u Njemačkoj, ojačavši nade u snažniji rast gospodarstva. Ifo indeks poduzetničke klime uvećan je na 96,2 boda, najvišu razinu od travnja, premašivši očekivanja ekonomista.

"Ako se cijene nafte i euro budu iole povoljno kretali, mogli bi početkom iduće godine imati ubrzanje rasta", kazao je Matthias Rubisch iz Commerzbanka.

Na strani gubitnika našao se i njemački energetski div E.ON, koji je zabilježio pad cijena dionica od 1,8 posto, po objavi planova o potrošnji gotovo 19 milijardi eura u iduće tri godine na novu opremu i udjele u drugim kompanijama.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,41 posto, na 11.078 bodova - najvišu razinu na zatvaranju od 19. studenoga.

Hina